Deloitte: Πιο αισιόδοξοι οι Έλληνες CFOs για τις οικονομικές προοπτικές

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 13:33
UPD:13:42
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πάνω από 7 στους 10 Έλληνες CFOs (74%) περιμένουν αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών στις οποίες ηγούνται και πάνω από τους μισούς (56%) αισιοδοξούν για τις οικονομικές προοπτικές της εταιρείας τους.

Αυξημένη αισιοδοξία καταγράφεται από τους Έλληνες CFOs στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η νέα Πανευρωπαϊκή Έρευνα της Deloitte European CFO Survey Autumn 2019 με τη συμμετοχή 1.371 Οικονομικών Διευθυντών από 19 χώρες της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, οι 14 από τις 19 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν μείωση του θετικού πρόσημου στα έσοδά τους. Αντίθετα, η Ελλάδα, με συμμετοχή 3% στο δείγμα, κατέκτησε την 1η θέση μεταξύ των μοναδικών πέντε χωρών που αντιμετωπίζουν θετικά την αναπτυξιακή πορεία τους.

Οι Έλληνες CFOs σημείωσαν ως κύριους λόγους δημιουργίας αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις τους την οικονομική ανάπτυξη, το γεωπολιτικό ρίσκο που αντιμετωπίζει η χώρα, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη μειωμένη ζήτηση σε εισαγωγές και εξαγωγές. Για τους Ευρωπαίους CFOs οι βασικοί λόγοι ενίσχυσης του γενικού αισθήματος απαισιοδοξίας, το οποίο άγγιξε πάνω από το ένα τρίτο (36%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, είναι οι διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο και η αυξημένη αβεβαιότητα σε διάφορα επίπεδα. Σύμφωνα με τη δέκατη έκδοση της ευρωπαϊκής έρευνας CFO της Deloitte, το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε σε σχέση με την πρώτη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2015, όταν ο αριθμός ήταν 18%. Την ίδια στιγμή, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Ελλάδα, με το 62% των ερωτηθέντων CFOs να επιβεβαιώνουν την υψηλή εξωτερική χρηματοοικονομική αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις τους.

O Παναγιώτης Χορμοβίτης, Financial Advisory Services Partner της Deloitte, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα, μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, αρχίζουμε και βλέπουμε το μέλλον ξανά με αισιοδοξία. Έχοντας υψηλές απαιτήσεις, οι CFOs της Ελλάδας σημειώνουν την αισιοδοξία τους για τις οικονομικές προοπτικές που θα συμβάλλουν και στην ευρύτερη άνθιση της χώρας μας. Με σταθερό στρατηγικό σχέδιο, συνεχή βελτιστοποίηση καθώς και αξιοποίηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού, διαφοροποιούμαστε από την τάση απαισιοδοξίας που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και με ρεαλισμό προχωράμε μπροστά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα