Αγροτικός μποναμάς 1,5 δισ.

Εντός της εβδομάδας αρχίζουν οι καταβολές
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 22:21
REUTERS/EDGARD GARRIDO

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Με την προκαταβολή της ενίσχυσης των δικαιούχων αγροτών για αγροπεριβαλλοντικά μέτρα ύψους περίπου 120 εκατ. έως το τέλος της εβδομάδας ξεκινά η καταβολή του χριστουγεννιάτικου «μποναμά» του αγροτικού κόσμου. Ακολουθεί το «βαρύ» πακέτο ενισχύσεων 1,5 δισ. ευρώ, η πίστωση του οποίου δρομολογείται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) Θ. Καπρέλης, στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την αλλαγή της διοίκησης του Οργανισμού, μέχρι την Παρασκευή θα πιστωθεί το 85% της ενίσχυσης των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη νιτρορύπανση, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, το κομφούζιο, τις σπάνιες φυλές, τους παραδοσιακούς ελαιώνες κ.ά.

Ακολουθεί η καταβολή της εκκαθάρισης της Βασικής Ενίσχυσης (το υπόλοιπο 30%), περί τα 950 εκατ. ευρώ, μαζί με την «πράσινη ενίσχυση», τις ενισχύσεις των νέων αγροτών και το εθνικό απόθεμα, που αναμένεται να καταβληθούν έως τις 23/12 το αργότερα. Δεν αποκλείεται όμως η πίστωση να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20/12, ώστε να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι άλλων τραπεζών που δεν έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς. 

Σε ό,τι αφορά την εξισωτική αποζημίωση, ύψους 253 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί μία ημέρα μετά την πληρωμή της εκκαθάρισης της Βασικής Ενίσχυσης. Αντίστοιχα, το Εθνικό Απόθεμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου θα μοιραστούν δικαιώματα νέοι και νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα, που θα λάβουν δικαιώματα ίσα µε την αξία του περιφερειακού μέσου όρου. Σύμφωνα µε τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2019 τα δικαιώματα υπολογίζονται για τα βοσκοτόπια: 21,8 ευρώ/στρέμμα, στις αροτραίες καλλιέργειες 27,5 ευρώ/στρέμμα και στις δενδρώδεις 33,4 ευρώ/στρέμμα. Συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου θα διατεθούν προς τον αγροτικό τομέα κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ. 

Σχολιάζοντας, ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Βάρρας ανέφερε ότι «αναλαμβάνουμε έναν Οργανισμό που διαχειρίζεται κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ ετησίως και πραγματοποιεί διασταυρωτικούς ελέγχους. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια και με πραγματικές δράσεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα