Ασθμαίνει ο κινεζικός «δράκος» -Βουτιά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 09:56
UPD:09:57
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων οκτώ μηνών συρρικνώθηκαν τον Οκτώβριο τα κέρδη των επιχειρήσεων του βιομηχανικού κλάδου της Κίνας. Η καθοδική πορεία της κερδοφορίας, σε συνδυασμό με την πτώση στις τιμές παραγωγού και τη μείωση των εξαγωγών, καταδεικνύουν ότι ο κινεζικός «δράκος» χάνει τη δυναμική του.

Πιο αναλυτικά,τα κέρδη των επιχειρήσεων του βιομηχανικού κλάδου υποχώρησαν 9,9% τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση, διαμορφούμενα στα 427,56 δισ.γιουάν (60,74 δισ. δολάρια), όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και ξεπερνάει την πτώση 5,3% του Σεπτεμβρίου.

Ο βιομηχανικός κλάδος της Κίνας δέχεται πιέσεις τους τελευταίους μήνες, καθώς η επιβράδυνση της ζήτησης και ο αρνητικός αντίκυπος από τη σινο-αμερικανική εμπορκή αντιπαράθεση «ροκανίζουν» τα κέρδη. «Η μεγάλη πτώση στα κέρδη του Οκτωβρίου δείχνει ότι η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες», επισημαίνει στο CNBC ο Νάι Βεν, οικονομολόγος στη Hwabao Trust, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις του βιομηχανικού κλάδου της Κίνας αντιμετωπίζουν διπλή πρόκληση, από την διολίσθηση των τιμών και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. 

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων υποχώρησαν 2,9%, στα 5,2 τρισ. γιουάν, από πτώση 2,1% του Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα