Στόχος η ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία

Στη Μόσχα για τριήμερη επίσκεψη ο Κ. Καραμανλής
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007 17:23
UPD:17:27
EPA/SERGEI ILNITSKY

Η ενεργειακή και ευρύτερη οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και σειρά επίκαιρων διεθνών προβλημάτων, θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψη που ξεκινά σήμερα στη Μόσχα, παραμονές της συμπλήρωσης 180 χρόνων διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία το 2008.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να αφιχθεί το βράδυ στη Μόσχα και αύριο, νωρίς το πρωί, θα έχει συνάντηση με τους ομογενείς κ.κ. Καΐσεφ (Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) και Γιουρτσίχιν και αργότερα θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο B΄ στην Ιερά Μονή Ντανίλοφσκι.

Ο πρωθυπουργός, αφού καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, θα μεταβεί στο Κρεμλίνο για τις επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ρωσσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τετ - α - τετ συνάντηση Πούτιν - Καραμανλή θα ακολουθήσει σύσκεψη των αντιπροσωπειών Ελλάδος και Ρωσσίας και δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Αύριο το απόγευμα ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Ι. Σαββίδη, Συντονιστή της 5ης περιφέρειας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και στη συνέχεια με το ρώσο πρωθυπουργό Βίκτορ Ζούμπκοφ (Viktor Zubkov) στο Λευκό Οίκο.

Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα έχει νέα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Β. Πούτιν, ο οποίος στη συνέχεια θα του παραθέσει επίσημο δείπνο στο Κρεμλίνο.

Στρατηγική επιλογή οι μεγάλες ενεργειακές διασυνδέσεις

«Οι μεγάλες ενεργειακές διασυνδέσεις αποτελούν στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, την οποία και υπηρετούμε με συνέπεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, περιγράφοντας τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό φυσικού αερίου "Νότιο Ρεύμα" (South Stream) ως επιβεβαίωση της ευρω-ρωσικής στρατηγικής σχέσης στον τομέα της ενέργειας, αλλά και «μια θετική εξέλιξη διαφοροποίησης των οδών προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης».

«Είναι φυσικό και εύλογο το ενδιαφέρον της εξαρτημένης ενεργειακά Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εστιάζεται στον ασφαλή εφοδιασμό και τη διαφοροποίηση της εξάρτησής της από πηγές και οδούς διέλευσης. Στη λογική αυτή εντάσσονται μία σειρά από πρωτοβουλίες, με χαρακτηριστικότερη αυτή του ενεργειακού διαλόγου με τη Ρωσία», είπε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση με τον Β.Πούτιν «θα δώσει νέα ώθηση στο σύνολο των ενεργειακών μας σχεδίων», τόνισε ο κ. Καραμανλής σε άλλη συνέντευξή του στο ρωσόφωνο περιοδικό «Ελλάδα», που εκδίδεται από την άνοιξη στη Μόσχα σε συνεργασία και με το ΑΠΕ. «Μέσω αυτών, η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντική δίοδο μεταφοράς ενέργειας, σε ουσιαστικό ενεργειακό κόμβο και συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την προσπάθεια, με μεθοδευμένες κινήσεις και μια ουσιαστική όσο και σταθερή ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους εθνική πολιτική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται πλέον σε μια νέα, δυναμική τροχιά. Η πρόοδος είναι ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία χρόνια. Το επίπεδό τους είναι άριστο, και το αποδίδω τόσο στις ιστορικά καλές σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας, όσο και στη συνεχώς εξελισσόμενη προοπτική τους", είπε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη, σημειώνοντας τις "εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν».

180 χρόνια διμερών σχέσεων

Αναφερόμενος στην επέτειο των 180 χρόνων διμερών σχέσεων ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «κατά το παρελθόν η Ρωσία υπήρξε αρωγός της Ελλάδος σε δύσκολες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, και στην σύγχρονη εποχή η καλή αυτή επικοινωνία συνεχίζεται, με την συνεργασία μας στα διεθνή φόρα, την συχνή ανταλλαγή απόψεων και την συγγένεια απόψεων που έχουμε σε ορισμένα διεθνή προβλήματα", τονίζοντας ειδικότερα ότι "οι οικονομικές μας σχέσεις παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές, λόγω αφενός της ραγδαίας ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας και αφετέρου του δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας».

Εκθέτοντας εκτενώς τις ευκαιρίες διμερούς οικονομικής συνεργασίας ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ειδικότερα στις δυνατότητες «για συμπράξεις μεταξύ ελληνο-ρωσικών εταιρειών με εταιρείες της περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τυποποίησης και πιστοποίησης προϊόντων, των υψηλών τεχνολογιών και των επενδύσεων και προανήγγειλε την πραγματοποίηση της 6ης συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στην Αθήνα το 2008. Χαιρέτισε, δε, την έναρξη λειτουργίας της ρωσικής τράπεζας Kedr στην Ελλάδα, με «το πρώτο υποκατάστημα ρωσικής τράπεζας που ανοίγει σε κράτος μέλος της Ε.Ε.», ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ερωτηθείς για την ατζέντα των διεθνών θεμάτων, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε «τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ αλλά και θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος όπου υπάρχει θετική συμβολή της Ρωσίας, όπως το Κυπριακό».

Κυπριακό

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «παραμένουμε αμετακίνητοι υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και συμφωνημένης, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εξέφρασε ιδιαίτερη εκτίμηση για το γεγονός «ότι η Ρωσία, στο πλαίσιο της προσήλωσής της στη διεθνή νομιμότητα, υποστηρίζει σταθερά τις θέσεις αυτές και συμβάλλει δημιουργικά στις προσπάθειες για την επανένωση της νήσου, προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων της».

Κόσοβο

Μιλώντας για το Κόσοβο συνεχάρη τη ρωσική εκπροσώπηση στην επίπονη μεσολαβητική προσπάθεια της «τρόικας» και δήλωσε ότι «η Ελλάδα πιστεύει πως θα πρέπει να αναζητηθεί η ευρύτερη δυνατή διεθνής νομιμοποίηση και ως μέλος της Ε.Ε δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό αυτό ζήτημα». Υπογράμμισε, δε, ότι «η υιοθέτηση μιας απόφασης κοινά αποδεκτής από τις δύο πλευρές θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής για την εμπέδωση της σταθερότητας και θα καθιστούσε πιο εφικτή την εφαρμογή της».

ΠΓΔΜ

Ερωτηθείς για το ζήτημα με την ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «η ιστορία έχει γραφεί, δεν ξαναγράφεται, ούτε πλαστογραφείται. Τα εθνικά ζητήματα απαιτούν βαθιά συναίσθηση πολιτικής και εθνικής ευθύνης. Αυτή η κυβέρνηση έχει ορίσει μια ξεκάθαρη γραμμή στα εθνικά θέματα. Χωρίς λαϊκισμό και κομματικές σκοπιμότητες» και εξήγησε ότι «προτείναμε, ως χειρονομία καλής θέλησης και έμπρακτης απόδειξης συμβιβαστικού πνεύματος, την υιοθέτηση από πλευράς Σκοπίων μιας σύνθετης ονομασίας που θα θέσει τέλος στην επιχειρούμενη σύγχυση γύρω από τον γεωγραφικό και ιστορικό όρο "Μακεδονία" και θα βάλει τα θεμέλια μιας νέας εποχής στις σχέσεις μας με τη χώρα αυτή - καλύψαμε τη μισή απόσταση και αναμένουμε, στο μέσον της γέφυρας, την άλλη πλευρά να μας συναντήσει».

Ρωσικά τεθωρακισμένα

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για προμήθεια ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «γνώμονας της εξωτερικής πολιτικής μας, αλλά και της εθνικής μας πολιτικής ασφάλειας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της διεθνούς σταθερότητας, με πρώτη προτεραιότητα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του στο περιοδικό «Ελλάδα», ο πρωθυπουργός είπε ότι η νέα επίσκεψή του στη Ρωσία σηματοδοτεί ανάμεσα στα άλλα και το αμέριστο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τους ομογενείς μας, τους «καλύτερους πρεσβευτές του ελληνισμού στον κόσμο και στη χώρα που τους αγκάλιασε και τους στήριξε» και εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις νεότερες γενιές, με ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στις εστίες του ελληνισμού και διεύρυνση της πολιτιστικής παρουσίας της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα