Aντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 09:39
UPD:09:40

«ΕΠΙΘΕΣΗ φιλίας» στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, εκδηλώθηκε χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2008, καθώς, μετά την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλαβε το λόγο και τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε με πολύ πειστικότητα ορισμένα βασικά ερωτήματα, τα οποία δεν απαντήθηκαν από κυβερνητικής πλευράς.

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε με θέρμη σχεδόν ένα προς ένα τα επιχειρήματα του κ. Σημίτη σχετικά με τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την απώλεια κοινοτικών κονδυλίων από το ΚΠΣ και την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου για το ασφαλιστικό.

Η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάστηκε μάλιστα από τους υπουργούς Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, και Αμυνας, Β. Μεϊμαράκη, οι οποίοι έδωσαν στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον τίτλο του «συνηγόρου του κ. Σημίτη» και έκαναν λόγο για εσωκομματικό θέμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η πρωτοβουλία ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ και στους Ελληνες πολίτες», είχε τονίσει λίγο νωρίτερα ο κ. Σημίτης, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι δείχνει πλέον σε όλους τους τομείς έντονα φαινόμενα αμηχανίας, αδράνειας και έλλειψης πρωτοβουλιών.

«Ακούμε απροετοίμαστες προτάσεις, χωρίς καμία ανάλυση και βάθος, και βλέπουμε καιροσκοπικούς πειραματισμούς σε όλα τα μέτωπα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στην κοινωνία», ανέφερε επίσης και σχολίασε ότι πλέον οι πολίτες «δεν μπορούν να κατανοήσουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση, τι είναι ορθό να επιδιώκεται και ποιο θα είναι το πραγματικό αποτέλεσμα των κυβερνητικών αποφάσεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ασφαλιστικό».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τον προϋπολογισμό είναι τα μεσαία εισοδήματα, που αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα. Σημείωσε δε ότι υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια στον ασφαλιστικό πυρήνα της χώρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξωραΐζει τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Οικονομίας, Νίκος Λέγκας, σημείωσε ότι οι πολίτες σήμερα δεν συγκινούνται ούτε από τις ανούσιες αντιπαραθέσεις αλλά ούτε και από τις κατ' επίφαση προθέσεις αλλά απαιτούν προτάσεις, όπου υπάρχει -όπως τόνισε- πραγματική διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

«Τις δικές μας προτάσεις και δεσμεύσεις οι πολίτες τις εμπιστεύονται, γιατί ξέρουν ότι γίνονται πράξη», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας. Ο υφυπουργός Οικονομίας παραδέχτηκε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2008 μπορεί να μην ικανοποιεί όλα τα αιτήματα της κοινωνίας, των φορέων και των κομμάτων, αλλά είναι «ο καλύτερος που θα μπορούσε να συνταχθεί» και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν κλείνει τα μάτια μπροστά στα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.

«Για την κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός δεν είναι μια απλή παράθεση αριθμών που συντάσσεται από τεχνοκράτες με μακριά επιμανίκια αλλά είναι η αναμέτρησή μας με την πραγματικότητα και τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Λέγκας και τόνισε ότι, μέσω του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει το κοινωνικά αναγκαίο με το οικονομικά εφικτό και το αναπτυξιακά επιθυμητό.

Ο υπουργός Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, με την εφαρμογή των αρχών της ορθολογικής χρήσης των διατιθέμενων πόρων, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι σχεδιάζεται η περαιτέρω υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την προμήθεια νέων, ολοκληρωμένων οπλικών συστημάτων, τη μεγαλύτερη αξιοποίηση της κρατικής και ιδιωτικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, την ενίσχυση της έρευνας και των καινοτομιών για την ανάπτυξη νέων αξιοποιήσιμων τεχνολογιών στον τομέα της άμυνας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το υπουργείο Αμυνας προετοιμάζεται για την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013, γεγονός το οποίο «θα αναδείξει το ΥΠΕΘΑ σε έναν οργανισμό αυξημένης κοινωνικής ευθύνης, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι οι πολίτες, οι στρατευμένοι και τα στελέχη». «Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εργαζόμαστε για την πρόληψη και αποτροπή των συγκρούσεων, μειώνοντας τις εντάσεις και συμβάλλοντας στην αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «η εδραίωση ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας των χωρών και των λαών της ευρύτερης περιοχής».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα