ΔΕΗ: Προχωρά η συνεργασία με RWE για μονάδα λιθάνθρακα

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 09:42

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ να προχωρήσει τη συνεργασία με τη γερμανική RWE εμφανίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, την προσεχή Πέμπτη στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης θα εισαχθεί για συζήτηση πρόταση συνεργασίας η οποία θα αφορά στην κατασκευή μονάδων ή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιθάνθρακα.

Η συνολική ισχύς θα ανέρχεται σε 1.600 μεγαβάτ και είτε θα αποτελέσει ενιαία μονάδα ή δύο μονάδες των 800 μεγαβάτ η κάθε μία. Η συνεργασία θα γίνει στο πλαίσιο της κατ΄ αρχήν συμφωνίας με τη γερμανική εταιρεία, η οποία ωστόσο δεν επικυρώθηκε με την υπογραφή μνημονίου (MOU). Αυτό ως γνωστόν προβλέπει την παραχώρηση στην RWE ποσοστού 51% στις μονάδες που θα κατασκευαστούν από κοινού με τη ΔΕΗ.

Ως τόπος εγκατάστασης των μονάδων, προτείνεται εναλλακτικά ο Βόλος, η Καβάλα, ή η Αλεξανδρούπολη. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, γίνονται εκτός του προγράμματος των νέων μονάδων της ΔΕΗ, το οποίο ως γνωστόν περιλαμβάνει και δύο μονάδες λιθάνθρακα, η μία από τις οποίες θα κατασκευαστεί στο Αλιβέρι και η δεύτερη στην Λάρυμνα, σε συνεργασία αντίστοιχα με την ΑΗΓΕΤ και τη ΛΑΡΚΟ σε ποσοστό 75-25.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μέχρι πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΗ απαντούσε ότι οι συζητήσεις με τη γερμανική εταιρεία, βρίσκονται σε πολύ αρχικά στάδια και ότι η ΔΕΗ συζητά και με άλλες μη ελληνικές εταιρείες.

Ωστόσο, από τα πράγματα φαίνεται ότι η διοίκηση έχει επιλέξει ως προνομιακό της εταίρο την RWE, η οποία επιπλέον, δεν αποκλείεται να αναλάβει τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για τις νέες μονάδες που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Ελλάδα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα