Σε ρυθμούς εμπορίου και πάλι τα ομόλογα

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 19:29
UPD:19:33
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Της Εφης Τριήρη

[email protected]

Σε άνοδο επέστρεψαν οι γερμανικές ομολογιακές αποδόσεις, μετά την τριήμερη καθοδική τους πορεία, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη τους, αν και οι ανησυχίες για το εάν τελικά ΗΠΑ και Κίνα θα καταφέρουν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία εφέτος συγκράτησαν την κλιμάκωση των αποδόσεων.

Η Κίνα προσκάλεσε τους Αμερικανούς διαπραγματευτές στο Πεκίνο για νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων εν μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας έως τα τέλη του έτους. Αναλυτές θεωρούν ωστόσο προσωρινή την άνοδο των αποδόσεων, καθώς η προοπτική εμπορικής συμφωνίας είναι πολύ περιορισμένη, γι΄αυτό και οι περισσότεροι αναμένουν ακόμη μία διορθωτική πτωτική τάση στο παγκόσμιο ράλι των τιμών ομολόγων. Καθώς το Πεκίνο πιέζει τις ΗΠΑ να αποσύρουν περισσότερους δασμούς, εμπειρογνώμονες αλλά και πηγές προσκείμενες στο Λευκό Οίκο θεωρούν απίθανή μία "πρώτη φάση" εμπορικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους, μεταφέροντάς την στο 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης, στο -0,33%, κινούμενη πάνω από το χαμηλό τριών εβδομάδων του -0,38% που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Ανοδικές πιέσεις άσκησε και η αύξηση του νέου διατραπεζικού επιτοκίου ESTR της Ευρωζώνης, καθότι παρουσίασε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και παρουσιάστηκε στην αγορά από την ΕΚΤ.

Ούτε και τα πρακτικά της ΕΚΤ κατάφεραν να προσφέρουν κάποιο στήριγμα στις τιμές των κρατικών ομολόγων. Η αγορά απορρόφησε ταχύτατα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, τα οποία έδειξαν ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αποφάσισαν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο και να κρατήσουν στάση αναμονής, δίδοντας στα νέα μέτρα στήριξης περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσουν.

Από την ευρωπεριφέρεια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσείλκυσε η Ισπανία, η οποία άντλησε 3,55 δισ.ευρώ από την έκδοση πενταετούς, 10ετούς και 50ετούς, προσελκύοντας υψηλή επενδυτική ζήτηση.

Στην ελληνική αγορά, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από ημεμία και σταθερότητα, με μηδαμινό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 3 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,37% με το spread στις 175 μονάδες βάσης. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα