Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Με τους βραδύτερους ρυθμούς από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία, ενώ δεν προβλέπεται να ανεβάσει ταχύτητα ούτε την επόμενη χρονιά. Ο ΟΟΣΑ προέβη μάλιστα σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεών του και χτύπησε ηχηρό καμπανάκι για τις κυβερνήσεις, που όπως επισημαίνει έχουν αφήσει στις κεντρικές τράπεζες να σηκώσουν το βάρος της τόνωσης επενδύσεων και οικονομικής δραστηριότητας. Ο διεθνής οργανισμός ουσιαστικά επαναλαμβάνει ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι πανάκεια. Απαιτούνται μέτρα δημοσιονομικής στήριξης από όσους έχουν τα περιθώρια και μεταρρυθμίσεις από τους άλλους.
Ως βαρίδι στο παγκόσμιο ΑΕΠ λειτουργούν οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, στις οποίες βάσει και των τελευταίων πληροφοριών δεν διαφαίνεται άμεση λύση, αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Περαιτέρω πιέσεις θα μπορούσε να ασκήσει και μία αιφνίδια προσγείωση της κινεζικής οικονομίας, που ήδη αναπτύσσεται με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ωστόσο η μεγαλύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των αναλυτών του ΟΟΣΑ είναι άλλη: Ότι οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν με την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα, που απαιτείται, τις νέες μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας έως τα βαθιά ρήγματα, που ανοίγουν, στην πολυμερή τάξη πραγμάτων που είχε σχηματιστεί μετά την πτώση του Κομμουνισμού.
«Θα ήταν λάθος να δει κανείς τις μεταβολές αυτές ως προσωρινούς παράγοντες και να θελήσει να εστιάσει μόνο στην νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική: Πρόκειται για δομικές αλλαγές» προειδοποίησε ο Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. «Χωρίς ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση στα μεγάλα αυτά ζητήματα, η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να είναι έντονη πλήττοντας τις προοπτικές της ανάπτυξης» συμπλήρωσε.
Ο ΟΟΣΑ στη νέα εκτίμησή του βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 2,9% φέτος και το 2020. Το 2021 θα ανέβουν οριακά στο 3,1%- και αυτό εφόσον δεν έχουμε κλιμάκωση των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων ή άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.
Για την αμερικανική οικονομία υποβάθμισε στο 2,3% από 2,4% την εκτίμησή του για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ βλέπει ανάπτυξη για το 2% για το 2020 και το 2021. Με βάση αυτά τα δεδομένα και εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών, δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.
Αρκετά χαμηλότερες είναι οι ταχύτητες της Ευρωζώνης. Ο ΟΟΣΑ αναμένει ρυθμούς 1,2% φέτος κει επιβράδυνση στο 1,1% το 2020. Η εκτίμηση και για τις δύο χρονιές είναι αναθεωρημένη προς τα επάνω κατά 0,1 μονάδα σε σχέση με εκείνη του Σεπτεμβρίου. Όσο για το 2021, υπολογίζει ότι και πάλι το ΑΕΠ των 19 του ευρώ θα αναπτυχθεί 1,2%. Στέλνει δε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της νομισματικής ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι ο αντίκτυπος του νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος, εάν αυτές δεν κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν τις επενδύσεις.
Με την προοπτική ενός no deal Brexit να έχει περιοριστεί αισθητά, ο ΟΟΣΑ αναβαθμίζει την εκτίμησή του για τη βρετανική οικονομία στο 1,2% φέτος (έναντι 1% τον Σεπτέμβριο) και στο 1% το 2020 (έναντι 0,9%). Βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 1,2% για το 2021.