Προς τετράμηνη παράταση η προστασία της πρώτης κατοικίας

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 17:31
UPD:17:32
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Την παράταση του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας (νόμος 4605/2019) έως το τέλος Απριλίου 2020, ζητεί από τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν. Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ενώ μια τεχνική παράταση θα βοηθήσει να αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, εντούτοις θα επιβραδύνει την προσπάθεια ομαλοποίησης της κουλτούρας πληρωμών.

Η ισχύς του νόμου, λήγει στις 31/12/2019 και παρόλο που τις τελευταίες ημέρες η υποβολή των αιτήσεων, φαίνεται να επιταχύνεται, η κυβέρνηση κρίνει ότι το διάστημα που απομένει, δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι δανειολήπτες προστατεύονται από το νόμο, με αποτέλεσμα η παράταση του ισχύοντος πλαισίου να είναι αυτή τη στιγμή η μόνη επιλογή που υπάρχει, έως ότου υπάρξει το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα. 

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (14/11/2019) οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ανέρχονταν στις 579, όταν ο αριθμός όσων έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν αποδεχτεί τη άρση του φορολογικού τους απορρήτου, ξεπερνά τις 48.000.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, όσο και να επιταχυνθεί η διαδικασία λόγω των πρόσφατων βελτιώσεων ως προς την υποβολή αιτήσεων που έφερε το υπουργείο Οικονομικών, το διάστημα που απομένει έως τη λήξη ισχύος του νόμου, δεν επαρκεί ώστε να προλάβουν οι δικαιούχοι που υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες να υπαχθούν στο νόμο και να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους μέσω ρύθμισης των οφειλών τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ουσιαστικά, η έναρξη υποβολής αιτήσεων, «άνοιξε» στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, απαλείφθηκε η πρόβλεψη για την προσκόμιση του πιστοποιητικού βαρών καθώς η «απόσπασή» τους από τα υποθηκοφυλακεία, κρίθηκε από πολύ δύσκολη, έως αδύνατη.

Υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά, στις 20 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 14 Νοεμβρίου 2019:

  • Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 48.040 χρήστες.
  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 32.060 χρήστες.
  • Έχουν υποβληθεί 579 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
  • Έχουν δοθεί 103 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
  • Έχουν ήδη αποδεχθεί 20 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
  • Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 7 πολίτες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα