4η αξιολόγηση: Οι «πίσω γραμμές» της Κομισιόν

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 17:07
UPD:17:39
EU/ Mauro Bottaro/

Φρένο σε μελλοντικές δόσεις για τις οφειλές στην εφορία βάζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της 4ης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Χτυπά καμπανάκι για τις επενδύσεις και εκφράζει προβληματισμό για την τριετή αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή. Επιφυλάσσεται για τον αντίκτυπο της αύξησης του κατώτατου μισθού από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ρύθμιση οφειλών

Αναφερόμενη στα μέτρα της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία, η Κομισιόν επισημαίνει πως οι ελληνικές αρχές τροποποιούν το καθεστώς των βασικών δόσεων με σκοπό τη διευκόλυνση της εξόφλησης των φορολογικών οφειλών, ωστόσο, εκφράζει με νόημα την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως τονίζει, έχει δεσμευθεί πως δεν θα προβεί σε νέες ad hoc δόσεις, γεγονός που μεταφράζει ως θετική εξέλιξη για την αξιοπιστία του αναθεωρημένου καθεστώτος.

Αναστολή ΦΠΑ

Οι Βρυξέλλες δεν είδαν με καλό μάτι την αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα για την ενίσχυση του τομέα των κατασκευών, ένα μέτρο που -όπως τονίζεται-  θα αυξήσει το μερίδιο της παραοικονομίας και επί του παρόντος υπόκειται σε έλεγχο όσον αφορά τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενθάρρυναν τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν εναλλακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος κλάδος.

Επενδύσεις

Όσον αφορά τον επενδυτικό τομέα, η Κομισιόν σημειώνει πως οι μεσοπρόθεσμες επιδόσεις ανάπτυξης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των επενδύσεων, υπό την επισήμανση ότι αυτές παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Συγεκριμένα, υπογραμμίζει ότι το 2018, οι επενδύσεις στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν οι χαμηλότερες στην Ε.Ε. και κατά 7,7 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σημειώνει δε ότι οι επενδύσεις αναμένεται το επόμενο διάστημα να αποδώσουν καλά και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, αλλά «προς το παρόν προέρχονται από πολύ χαμηλό επίπεδο».

Εργασιακά

Θετικά βήματα «βλέπει» η έκθεση στην αγορά εργασίας, η οποία φέρεται βελτιωμένη. Η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται με σταθερό ρυθμό, παρατηρεί η Κομισιόν, η οποία προβλέπει ότι η απασχόληση θα αυξηθεί πάνω από 2% το 2019 και το 2020, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας από 19,3% το 2018 σε περίπου 17% φέτος και σε σχεδόν 15% το 2020.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως οι αρχές δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και των μισθολογικών εξελίξεων και σκοπεύουν να προβούν σε εκ των υστέρων αξιολόγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ρίσκα

Την ίδια ώρα, η εκθεση καταγράφει ανοδικά και καθοδικά ρίσκα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, κάνει λόγο για σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού και του καταναλωτικού κλίματος, το οποίο δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε σημαντικές αυξήσεις των δαπανών. Επιπλέον, στέκεται στην παράμετρο των επιδόσεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τις μελλοντικές εξελίξεις και υπογραμμίζει τους κινδύνους που απορρέουν από τη διαφαινόμενη αστάθεια στην εξωτερική ζήτηση λόγω της συγκυρίας στο διεθνές περιβάλλον.

Αναπτυξιακό μείγμα 

Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι Βρυξέλλες, οι μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους είναι σημαντικές και αποτελούν θετικές ενέργειες για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και της αναπτυξιακής πολιτικής και στο πλαίσιο αυτό όλοι οι φορολογούμενοι αναμένεται να επωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδίως εκείνοι με χαμηλότερα εισοδήματα και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Καμπανάκι για τις δημόσιες δαπάνες

Ωστόσο, η Κομισιόν απευθύνει προειδοποιήσεις για τον τομέα των δημόσιων δαπανών, σημειώνοντας πως υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος από τις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα - συγκεκριμένα από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα