Επιτυχής η 4η αξιολόγηση - Εκταμίευση των ANFAs και SMPs

Συμβατός και ο προϋπολογισμός για το 2020 - Στο 2,3% η ανάπτυξη το ίδιο έτος
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 13:01
UPD:13:47
REUTERS/Yves Herman

Βρυξέλλες

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας, ανακοίνωσε ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εισηγείται την εκταμίευση προς τη χώρα μας κερδών ύψους 767 εκατ. ευρώ της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα. Εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός για το 2020.

Η έκθεση στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης θα σταλεί πλέον για συζήτηση στο EWG, στους τεχνοκράτες των χωρών της Ευρωζώνης, και στη συνέχεια θα συζητηθεί και θα υιοθετηθεί από το Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου. Η αξιολόγηση βασίζεται στα αποτελέσματα της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα την περίοδο 23-26 Σεπτεμβρίου, αλλά και στις εξ αποστάσεως συζητήσεις που ακολούθησαν με την ελληνική κυβέρνηση.

Η Κομισιόν εισηγείται παράλληλα την εκταμίευση προς τη χώρα μας κερδών ύψους 767 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης που έχουν ελληνικά ομόλογα. Ειδικότερα, σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, η αξιολόγηση στην ουσία επαναλαμβάνει αυτά που ανέφερε και η τελευταία έκθεση της Κομισιόν (7 Νοεμβρίου), ότι δηλαδή η ελληνική οικονομία, μετά από μια υποδεέστερη των αρχικών προβλέψεων ανάπτυξη στις αρχές του έτους, αναμένεται να επιταχύνει και να φτάσει στο 1,8% το 2019 συνολικά, βασιζόμενη στην εσωτερική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Για το 2020 αναφέρει ότι θα κινηθεί στο 2,3% και θα είναι σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης (1,2%).

Η αξιολόγηση στέκεται στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, στην άρση όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, στη μείωση των επιτοκίων των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά αλλά και στις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Στη διαμόρφωση του θετικού αυτού κλίματος συνετέλεσαν και οι πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αναφέρει η έκθεση, η οποία χαρακτηρίζει ως πρόκληση για την Ελλάδα τη διατήρηση αυτής της ιδιαίτερα θετικής δυναμικής.

«Πράσινο φως» για το 2020

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επίσης συμβατό με τους δημοσιονομικούς στόχους τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2020. Το διπλό «πράσινο φως» των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία στέλνει και τα ανάλογα θετικά μηνύματα στις αγορές και τους ξένους επενδυτές.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης, η Κομισιόν χαρακτήρισε σήμερα συμβατούς με το Σύμφωνο Σταθερότητας τους προϋπολογισμούς του 2020 της Ελλάδας και άλλων οκτώ χωρών (Γερμανίας, Ιρλανδίας, Κύπρου, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Μάλτας, Ολλανδίας και Αυστρίας).

Για τον λόγο αυτόν, οι προϋπολογισμοί τους εγκρίνονται και υποβάλλονται χωρίς επιφυλάξεις στο Εurogroup για πολιτική επικύρωση. Για τις υπόλοιπες χώρες διατυπώνονται από μικρές μέχρι μεγάλες επιφυλάξεις, ενώ γίνονται και οι ανάλογες συστάσεις για συμμόρφωση.

Εντός δημοσιονομικών στόχων

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα για το 2020 κατάρτισε προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ, «με ευνοϊκό για την ανάπτυξη τρόπο». Εξάλλου, σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία να υπερβεί τον συμφωνηθέντα στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019, δηλαδή για πέμπτο συναπτό έτος. Για την ακρίβεια, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «βλέπουν» πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ το 2019, σε όρους ενισχυμένης εποπτείας.

«Η κυβέρνηση έχει συνολικά λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις ειδικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός θεματολογίου ευρύτερων μεταρρυθμίσεων», διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαρακτηρίζει σε κάθε περίπτωση καίριας σημασίας την ανάληψη περαιτέρω δράσεων, για την ολοκλήρωση και -όπου απαιτείται- την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα