Σκληρό μπρα ντε φερ επενδυτών της Creta Farms

Impala Investment και Lime Capital οι δύο τελικοί διεκδικητές
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 12:55
UPD:12:56
INTIME NEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Από τη έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία ανάδειξης του επενδυτή που θα αποκτήσει τον έλεγχο της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms, με τους δύο διεκδικητές που υπέβαλαν δεσμευτική πρόταση, Impala Investment και Lime Capital, να προετοιμάζονται για τον «δεύτερο γύρο» διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο του οποίου έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν με βελτιωμένες προσφορές. 

Σε πρώτη ανάγνωση, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία, η πρόταση της Impala, μέτοχο της Λακωνικής Τροφίμων του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου, φέρεται να έχει ένα ελαφρύ ποιοτικό «προβάδισμα», ωστόσο πολύ κοντά κινείται και η πρόταση του fund Lime Capital. Συνεπώς, στο πλαίσιο των νέων διαπραγματεύσεων και των βελτιωμένων προτάσεων υπάρχει περιθώριο να αλλάξουν οι συσχετισμοί. H πλευρά της Lime Capital, το fund που ελέγχει τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩNH, εμφανίζει ιδιαίτερη ισχυρή βούληση να αποκτήσει την Creta Farms καθώς το πεδίο των συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν εκτιμάται ότι είναι πολύ διευρυμένο και προς τούτο το μπρα ντε φερ με την Impala αναμένεται να είναι σκληρό. 

Αν και δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι λεπτομέρειες των προσφορών που έχουν κατατεθεί, σε ό,τι αφορά την πρόταση της Impala Invest ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται να προβλέπει κλιμακωτό «κούρεμα» υποχρεώσεων της Creta Farms, δηλαδή διαφορετικό ποσοστό για τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τα τραπεζικά δάνεια και τα δημόσια ταμεία.

Μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι το προτεινόμενο haircut των υποχρεώσεων κυμαίνεται στο 50%. Μολονότι βαρόμετρο επιλογής του προτιμητέου επενδυτή φέρεται να είναι το ύψος της απομείωσης χρεών που θα διεκδικήσει έκαστος ενδιαφερόμενος, εξίσου σημαντικό κριτήριο θεωρείται το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των χρεών, καθώς επίσης και οι σχεδιασμοί για την «επόμενη» μέρα της αλλαντοβιομηχανίας και κατά πόσο αυτοί κινούνται στον άξονα της βιωσιμότητας. 
Επιπλέον κεφάλαια

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κοινό σημείο των δύο διεκδικητών φαίνεται να είναι η ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια -πέραν των 4 εκατ. ευρώ- ως ενδιάμεση χρηματοδότηση. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί εάν έχει ξεπεραστεί ο σκόπελος που αφορά τη μεταβίβαση των σημάτων και των πατεντών και εάν θα χρειαστούν πρόσθετες εγγυήσεις ώστε να ανοίξουν άμεσα οι στρόφιγγες των τραπεζών και να εκταμιευθεί η εγκεκριμένη ενδιάμεση χρηματοδότηση των 4 εκατ. ευρώ. 

Το βέβαιο είναι ότι επιθυμία των εμπλεκόμενων είναι όλες οι διαδικασίες να τρέξουν σε γρήγορους ρυθμούς, και μάλιστα λέγεται ότι ο στόχος η διαγωνιστική διαδικασία να κλείσει ακόμα και εντός του τρέχοντος μήνα, ώστε να καταστεί εφικτή η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας και η προσφυγή της στα άρθρα 106β&δ του Πτωχευτικού Κώδικα μέσα στον Δεκέμβριο, το αργότερο στις αρχές του νέου έτους. 

Στο μεταξύ, χθες με επίσημη ανακοίνωση η αλλαντοβιομηχανία επιβεβαίωσε ότι υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα δύο επενδυτικά σχήματα. 

Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση για αποχώρηση από την «κούρσα» της διεκδίκησης του επιχειρηματία Θ. Δουζόγλου αλλά και του fund HIG Capital. Και αυτό γιατί και τα δύο αυτά ενδιαφερόμενα μέρη είχαν αποστείλει στις τράπεζες από το καλοκαίρι «δεσμευτική επιστολή», εκφράζοντας επίσημα το ενδιαφέρον τους. 

O κ. Δουζόγλου, το ενδιαφέρον του οποίου είχε ανακοινωθεί από τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη στα τέλη Ιουνίου, συνοδευόταν με εισφορά κεφαλαίων έως του ποσού των 15 εκατ. ευρώ. 

Αντίστοιχα, και το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG Capital, σε σχετική επιστολή προθέσεων είχε δηλώσει «παρών» στη διεκδίκηση της Creta Farms, με τις πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν ότι η εν λόγω πρόταση συνοδευόταν με ένα ιδιαίτερα γενναίο κούρεμα δανείων, ενώ περιελάμβανε ως προϋπόθεση τη διενέργεια αποκλειστικού εμπορικού, νομικού και οικονομικού ελέγχου της αλλαντοβιομηχανίας.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα