Από το «μαύρο» στο «κόκκινο»

Δεν κατάφερε να διατηρήσει την αρχική ευφορία η Wall Street
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2007 00:01

Η ΕΥΡΩΠΗ έχασε αρχικά κέρδη έπειτα από έντονες διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών δεικτών από το «μαύρο» στο «κόκκινο», καθώς η θετική επίπτωση των συντονισμένων κινήσεων των κεντρικών τραπεζών να «ξεκλειδώσουν» τις διατραπεζικές αγορές αντισταθμίστηκε από την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για την υγεία της οικονομίας.

Η επιφυλακτική στάση της Goldman Sachs για τα επόμενα τρίμηνα επηρέασε το γενικότερο κλίμα, με τη Wall Street να χάνει μέρος αρχικών κερδών, καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει την αρχική ευφορία της μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν μείωση των αδειών κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η κρίση στην αγορά ακινήτων παραμένει.

Ο τίτλος της Nestle ηγήθηκε της καθόδου στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι τίτλοι των Nestle, Ericsson και Nokia. Αιτία για την κατακόρυφη πτώση των μετοχών ήταν η υποβάθμιση της Nestle από την UBS σε «neutral» από «buy» και η υποβάθμιση της Ericsson από «buy» σε «hold» από την Deutsche Bank.

Η ένεση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους 500 δισ. δολαρίων, στο τραπεζικό σύστημα προκάλεσε προσωρινό κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές, αλλά δεν ήταν αποτελεσματική για τον κατευνασμό των γενικότερων ανησυχιών των τελευταίων ημερών. Στο Λονδίνο o FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,02%, στις 6.279,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40, με πτώση 0,10%, έκλεισε στις 5.509,37 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,32%, στις 7.850,74 μονάδες.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καλύψει όλες τις αιτήσεις τραπεζών της Ευρωζώνης για παροχή δανείων τις επόμενες δύο εβδομάδες με επιτόκιο από 4,21%, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης της παγκόσμιας πιστωτικής αγοράς.

Αντίστοιχα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Goldman Sachs δεν κατάφεραν να αμβλύνουν τις πληθωριστικές πιέσεις που «βασανίζουν» τη Wall το τελευταίο διάστημα, ενώ την ανησυχία ήρθαν να εντείνουν τα στοιχεία που θέλουν τις νέες άδειες κατοικιών στις ΗΠΑ να κινούνται σε χαμηλό 14 ετών.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,27%, στις 15.207,86 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα