Θα ξεπεράσει τα 830 εκατ. ευρώ το 2019 ο τζίρος της Μασούτης

Αισιόδοξη η διοίκηση για το θετικό πρόσημο πωλήσεων στο δίκτυο της Αθήνας
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 13:18
UPD:13:19

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Με τζίρο άνω των 830 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει το 2019 η Μασούτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησής της, στις τάξεις της οποίας επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο, έστω οριακά, οι πωλήσεις του δικτύου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της «Ν», η Μασούτης έκλεισε το δεκάμηνο του 2019 με κύκλο εργασιών στα 688,4 εκατ. ευρώ, έναντι 627,7 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, το οποίο, όμως, περιλαμβάνει ένα μέρος και όχι το σύνολο των πωλήσεων καταστημάτων της πρώην Προμηθευτικής για το 2018. Εάν αυτά αφαιρεθούν, ο φετινός τζίρος της Μασούτης κινείται στα ίδια επίπεδα με τον περσινό, όταν και έκλεισε συνολικά στα 770,3 εκατ. ευρώ. 

Οι προβλέψεις για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης κάνουν λόγο για διατήρηση της προ φόρων κερδοφορίας στα επίπεδα των 14 εκατ. ευρώ και μικρή, πλην όμως αξιοσημείωτη αύξηση των λειτουργικών κερδών, στα 42 εκατομμύρια ευρώ, από 40 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ανάπτυξη 

Στη Μασούτης εκτιμούν ότι η φετινή χρονικά αποτελεί τη σταθεροποιητική βάση πάνω στην οποία τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα ανοίξει ακόμα ένας νέος κύκλος δυναμικής ανάπτυξης, με στόχο στην επόμενη τριετία η αλυσίδα να φθάσει επίπεδο τζίρου 1 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστεί η εξαγορά ακόμα μίας μικρής ή μεσαίας αλυσίδας, σχέδιο που μπορεί σε άμεσο χρόνο να μην είναι ορατό, αλλά είναι πιθανό να εξελιχθεί μεσοπρόθεσμα. Άλλωστε, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Μασούτης, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι «όλα βρίσκονται υπό συζήτηση, κάθε ευκαιρία σε Β. Ελλάδα, Θεσσαλία και Αττική μας ενδιαφέρει», κάτι που βέβαια δεν έχει μείνει στα λόγια, αλλά έχει γίνει και πράξη με την εξαγορά της Προμηθευτικής.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί εξαγοράς της Μασούτης από άλλες αλυσίδες, ο ίδιος τα διαψεύδει κατηγορηματικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως «έχουμε συνηθίσει κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, να διαβάζουμε τέτοια σενάρια που τελικά μένουν σενάρια».

Η Μασούτης μέσα στο 2019 έδωσε το μεγαλύτερο επενδυτικό βάρος της στις ανακαινίσεις, κυρίως στα καταστήματα της Αθήνας, και λιγότερο σε νέα σημεία, προσθέτοντας πάντως τρία νέα καταστήματα, ένα στη Θεσσαλονίκη, ένα στη Βαρειά Μυτιλήνης κι ένα στο Κολωνάκι, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου εγκαινιάζει νέο σημείο στο Περιστέρι Αττικής, φθάνοντας τα 331 πανελλαδικά. Για το 2020, η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδυτικό πλάνο ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αυξηθεί εάν προκύψουν ευκαιρίες για δημιουργία και ανάπτυξη νέων καταστημάτων.

Ο όμιλος Μασούτης απασχολεί, πανελλαδικά, 8.150 άτομα και αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στην Ελλάδα εκτός Αττικής. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, η Μασούτης προχώρησε και το 2019 σε γενναία μείωση των τιμών στο δίκτυό της, η οποία μεσοσταθμικά έφθασε το 1%, υποστηρίζοντας παράλληλα ένα πρόγραμμα προσφορών και προωθητικών ενεργειών της Μασούτης, που ξεπερνάει τα 80 εκατ. ευρώ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα