Στο «συν» έπειτα από τέσσερις ημέρες

Από την ταχύτερη του αναμενομένου αύξηση του ΑΕΠ στη Βρετανία
Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2007 00:01
UPD:00:05

ΚΕΡΔΗ κατέγραψαν για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακόπτοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς η ταχύτερη του αναμενομένου αύξηση του ΑΕΠ στη Βρετανία στο τρίτο τρίμηνο πυροδότησε ράλι στο δείκτη του Λονδίνου και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία έδειξε απροσδόκητη άνοδο.

Η Wall Street δυσκολεύθηκε να ακολουθήσει συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα της Bear Stearns, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, αντιστάθμισαν τα αισιόδοξα μηνύματα από την Oracle. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν χθες τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών-κολοσσών που επηρεάζουν την πορεία των δεικτών. Αρχικά τα κέρδη δευτέρου τριμήνου χρήσης της Oracle υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός το οποίο ώθησε νωρίτερα τη μετοχή της εταιρείας 6% υψηλότερα στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης.

Επίσης, η Nike είδε τις μετοχές της να ενισχύονται 4% στη Φραγκφούρτη, καθώς τα κέρδη της υπερέβησαν τις προσδοκίες της αγοράς χάρη των ισχυρών πωλήσεων εξαιτίας του πτωτικού δολαρίου. Στον αντίποδα απογοήτευση προκάλεσαν στην αγορά τα αποτελέσματα της Bear Stearns, καθώς οι ζημιές της ήταν 58% μεγαλύτερες του αναμενομένου.

Η Debenhams ηγήθηκε της ανόδου στις μετοχές του λιανικού κλάδου μετά τη δημοσίευση των «Times» ότι η Dubai's Landmark ενδέχεται να καταθέσει προσφορά εξαγοράς από κοινοπραξίας για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγγλική εταιρεία πολυκαταστημάτων.

Κέρδη σημειώθηκαν και για την Johnson Matthey, καθώς πιθανολογείται ότι η Dow Chemical θα προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς της εταιρείας.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,97%, στις 6.345,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,26%, στις 5.511,45 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,41%, στις 7.869,19 μονάδες.

Κατά 6,3% υποχώρησαν και τα κέρδη τριμήνου της FedEx, της μεγαλύτερης εταιρείας διανομής στις ΗΠΑ, λόγω του αυξανομένου κόστους στα καύσιμα αλλά και της επιβράδυνσης στις παραδόσεις εμπορευμάτων.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακά κέρδη 0,01%, στις 15.031,60 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα