Ομόλογα: Συνέχεια ρευστοποιήσεων

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 20:03
UPD:20:07
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Της Εφης Τριήρη

[email protected]

Συνεχίστηκαν και στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικού χρέους του Ευρωπαϊκού Νότου, με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία να εντείνει την αβεβαιότητα.

Γενικότερα, οι αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ επηρεάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από την αισιοδοξία ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία τερματίζοντας τον εμπορικό πόλεμο, καθώς και από τις ενδείξεις σταθεροποίησης των οικονομικών μεγεθών. Ωστόσο, η ιταλική αγορά και σε λιγότερο βαθμό η ισπανική και πορτογαλική μπήκαν στον "χορό" των ρευστοποιήσεων τις τελευταίες συνεδριάσεις, παρασύροντας και την ελληνική στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Αναλυτές αποδίδουν την τάση αυτή κυρίως σε άντληση κερδών στις αγορές κρατικών ομολόγων της περιφέρειας καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, δεδομένου ότι οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και ισπανικών έχουν υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους κατά 140 και 100 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Επιπλέον, οι ίδιοι αναλυτές επικαλούνται και την αίσθηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις αγορές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέβασε υπερβολικά τον πήχη όσον αφορά στα μέτρα στήριξης και στο πλαίσιο αυτό η νέα πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να δεχθεί αιτήματα για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η ΕΚΤ αποφασίζει τη νομισματική πολιτική της. Μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται αρνητική για τις αγορές κρατικού χρέους της ευρωπεριφέρειας, οι οποίες έχουν τα μέγιστα ευνοηθεί από τις αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.

Παρότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων υψηλότερης αξιολόγησης, όπως γερμανικών και ολλανδικών, αυξήθηκε μόλις 2 μονάδες βάσης, στον Ευρωπαϊκό Νότο η αύξηση ήταν μεγαλύτερη. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ενισχύθηκε 7 μονάδες βάσης, στο 1,35%, ενώ το spread με τα αντίστοιχα γερμανικά γνώρισε τη μεγαλύτερη διεύρυνση σε διάρκεια άνω των δύο μηνών, στις 161 μονάδες βάσης. Μόνο αυτό το μήνα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού έχει αυξηθεί 30 μονάδες βάσης συγκριτικά με την αύξηση των 12 μονάδων βάσης για τα γαλλικά και γερμανικά.

Στην Ισπανία, όπου τις εκλογές κέρδισαν οι Σοσιαλιστές χωρίς όμως αυτονομία με αποτέλεσμα να επικρατεί αδιέξοδο, η απόδοση του 10ετούς κλιμακώθηκε 3 μονάδες βάσης, στο 0,43% με το spread έναντι των γερμανικών στις 67 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διευρύνθηκε στο 1,34% με το spread στις 164 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στα 9 εκατ.ευρώ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα