Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Σε σημείο… ισορροπίας έκλεισε η φετινή τουριστική σεζόν για τη Χαλκιδική, καθώς η παρατεταμένη καλοκαιρία επιμήκυνε τη σεζόν, καλύπτοντας τις ανησυχητικές απώλειες που είχαν καταγραφεί κυρίως στην εκκίνησή της.
Το παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε στην 35η έκθεση Τουρισμού Philoxenia, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για αρνητικό πρόσημο, τελικά οι αφίξεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2018. Ο Σεπτέμβριος ήταν πολύ καλός για τη Χαλκιδική, αλλά αναλογικά και ο Οκτώβριος, καθώς όσα ξενοδοχεία έμειναν ανοιχτά είχαν τον περασμένο μήνα πληρότητες της τάξης του 70%. Οι Βαλκάνιοι κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, με πρώτους σε αφίξεις τους Ρουμάνους και ακολούθως τους Σέρβους και τους Βούλγαρους, οι οποίοι επιλέγουν περισσότερο καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και ενοικιαζόμενα δωμάτια. «Αν δεν είχαμε την κατάρρευση της Thomas Cook, που άφησε χρέος 1,2 εκατ. ευρώ σε 19 επιχειρήσεις, θα έλεγα ότι θα ήταν μια χρονιά που θα ήμασταν και ευχαριστημένοι», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα για τη νέα σεζόν, φαίνεται ότι η παράταση στο Brexit δίνει ανάσα στη Χαλκιδική και γενικώς στην τουριστική αγορά. Έχοντας μια πρώτη καλή εικόνα από τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου WTM, ο κ. Τάσιος εκτίμησε η βρετανική αγορά το 2020 θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2019, δηλαδή στις 70.000 με 80.000 αφίξεις στον νομό Χαλκιδικής.
Dark Tourism
Οι τουριστικές ευκαιρίες και οι προκλήσεις ανάπτυξης του «σκοτεινού τουρισμού» (dark tourism) για περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, αλλά και για το σύνολο της χώρας, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του κεντρικού Συνεδρίου της έκθεσης Philoxenia.
Στο επίκεντρο τέθηκε ο ρόλος που παίζει το «σκοτεινό παρελθόν» ενός τόπου-προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και στην τουριστική εκμετάλλευση αυτών, κυρίως σε τοπικό επίπεδο.
Ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος ανέδειξε το συγκλονιστικό απόθεμα μνημείων της περιοχής, όπως οι τόποι μεγάλων μαχών, βίαιων συγκρούσεων και πολέμων (τα Κοιμητήρια Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη, η εβραϊκή κοινότητα της πόλης, τα Κοιμητήρια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, το μνημείο της Δοϊράνης, η Γραμμή Μεταξά κ.ά.).