Market Beat: Η διεθνής τάση προσθέτει επιφυλάξεις στους επενδυτές στην Αθήνα

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 09:55
UPD:09:58
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με το κλίμα στις ασιατικές συναλλαγές να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και τα futures της Wall Street να ειδοποιούν για πτωτική εκκίνηση, η διεθνής τάση προσθέτει ανησυχία στους επενδυτές του αθηναϊκού χρηματιστηρίου. Για αυτό υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα της δυναμικής που επικράτησε ως τώρα.

Ελάχιστα blue chip ανοδικά, μέτριοι ρυθμοί συναλλαγών και ενίοτε καλοκαιρινοί τζίροι, εν μέσω γενικευμένης ανόδου στην παγκόσμια αγορά μετοχών. Αλλά απουσιάζει μια καθαρή ερμηνεία γύρω από τα αίτια της καθοδικής τάσης που οδήγησε, κόντρα στο παγκόσμιο ρεύμα, σε απώλειες τους βασικούς δείκτες στην Αθήνα. 

Τη δεύτερη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Νοεμβρίου τα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, γιατί ανέβηκε η διάθεση για ρίσκο από τα νέα ρεκόρ υψηλών της Wall Street. Στην Αθήνα ωστόσο η δυναμική που εμφανίστηκε, φάνηκε πως ήταν συνέχεια στη διόρθωση που ξεκίνησε από την τελευταία σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, που ήταν παράλληλα και η πρώτη του μήνα. Στις πέντε συνόδους που ακολούθησαν οι τέσσερις ήταν πτωτικές και κατάφεραν να διαμορφώσουν την ακόλουθη εικόνα: 

Η εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ κατέληξε στο -1,78%, αλλά ήταν -1,79% για τον 25άρη και μεγαλύτερη σχετικά -4,62% στον FTSEM. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Νοεμβρίου να διαμορφωθεί στο -2,03% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης χάνει -2,01% και ο FTSEM υποχωρεί -4,55%. Έτσι η απόδοση έτους διαμορφώθηκε στο +40,99%, +33,36% και +22,08% αντίστοιχα.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα ανησυχεί από την καθυστέρηση ανεύρεσης λύσης στον εμπορικό πόλεμο. Με τους αναλυτές να παρομοιάζουν τη διαδικασία των εμπορικών συνομιλιών  με αυτή που ισχύει στο Brexit με το δημοψήφισμα να έχει γίνει προ τριών ετών αλλά συμφωνία ακόμα δεν επιτεύχθηκε. Στην Αθήνα η συσσώρευση έχει καθοδικό αποτύπωμα ενώ τα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά συντονισμένα. Η εβδομάδα αυτή, που στο τέλος της έχουμε την εκπνοή των σειρών Νοεμβρίου, θα καθορίσει την τάση ως το τέλος αυτού του συνήθως καθοδικού για το ΧΑ μήνα. 

Για τον τραπεζικό κλάδο, οι εξελίξεις έδειξαν ότι είχαμε το φαινόμενο της δεύτερης ανάγνωσης μιας αρχικά θετικής είδησης, το οποίο δικαιολογεί τις πιέσεις στις ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ που μάλιστα, δεν είχαν ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Ο Ηρακλής φαίνεται πως θα χρειαστεί να κάνει πρώτα μερικούς Άθλους, πριν πάρει την οδό της Αρετής.  Τότε θα ανεβάσει την εμπιστοσύνη στα κυβερνητικά σχέδια σχετικά με την εξυγίανση των Τραπεζικών ισολογισμών, αλλά και αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του διαλόγου με τις εταιρίες γενικότερα.

Με δεδομένο πως αρκετοί ξένοι Θεσμικοί κλείνουν τα βιβλία τους για το 2019 στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, είναι άγνωστο αν θα αποκτήσει η συσσώρευση μεγαλύτερη διάρκεια, όπως αρκετοί αναμένουν. Για τη στήλη η στατιστική προϊστορία υπαγορεύει αλλαγή της συμπεριφοράς των ισχυρών παραγόντων, η οποία θα καθορίσει το μηνιαίο αποτέλεσμα. Όσο για τη συσσώρευση, όταν οι δείκτες βρέθηκαν ανάμεσα στο χάσμα που σχηματίστηκε τον Αύγουστο, αναφερθήκαμε αρκετά ενωρίτερα.

Τεχνικά, όσον αφορά τις πληροφορίες που δίνονται από απλά στατιστικά εργαλεία, ο ΓΔ έχει σεβαστεί αυτή τη βδομάδα τα επίπεδα τιμών που ορίζουν οι ΚΜΟ 100 και 50 ημερών στα οποία ωστόσο πλησίασε επικίνδυνα. Γιατί και οι δυο είναι επίσης κοντά, με τον ΚΜΟ100 στις 858,6 και τον ΚΜΟ50 στις 860,7 μονάδες. Το δε κατώτερο εβδομάδας ήταν 856,61 μονάδες την Τετάρτη που ήταν η μέρα στης τέταρτης στη σειρά καθοδικής συνεδρίας. Η ανησυχία από εκείνους που υπολογίζουν στην στατιστική προκάλεσε την αντίδραση της Πέμπτης, διέκοψε την καθοδική αλυσίδα έστω και προσωρινά. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Στο τέλος του 2019 τα ρεκόρ απαιτούν διπλή ανάγνωση

Οι τρεις μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ δημοσίευσαν ρεκόρ υψηλών βίου τη βδομάδα που πέρασε, επειδή οι επενδυτές παραμέρισαν τις ανησυχίες για την πρόοδο των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο οι αμφιβολίες για την διαπραγμάτευση επί του εμπορίου ξεκίνησαν νωρίτερα την Παρασκευή, όταν ο Πρόεδρος Donald Trump, σε παρατηρήσεις προς τους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι δεν συμφώνησε να αποσυρθούν οι δασμολογήσεις των ΗΠΑ που ζητούσε η Κίνα. Την Πέμπτη, αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είχαν καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία.

Συμφωνία μέσα στο 2019;

Ο Tim Ghriskey, ειδικός στο χώρο των επενδύσεων, δήλωσε στο Reuters ότι ενώ η αγορά ήταν αρχικά ασταθής λόγω των παρατηρήσεων του Trump, απόκτησε μετά από λίγο ξανά ανοδική δυναμική. "Η προαίσθηση τώρα αφορά στο ότι πριν από το τέλος του έτους θα δούμε ένα είδος συμφωνίας, ακόμα και αν είναι μερική". Ο δείκτης μεταβλητότητας γνωστός ως VIX παρουσίασε το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 24 Ιουλίου.

Για την εβδομάδα, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά +0,85%, εμφανίζοντας την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου, ενώ ο Nasdaq κέρδισε +1,1%, κλείνοντας την έκτη εβδομάδα κερδών. Η αυξανόμενη αισιοδοξία για την εξέλιξη στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου και κυρίως τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη οδήγησαν στην εγγραφή των πρόσφατων ρεκόρ των μετοχών. Από τις 446 εταιρίες του S&P 500 που έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, περίπου τα τρία τέταρτα έχουν ξεπεράσει τις προσδοκώμενες από τους αγοραίους  ανακοινώσεις κερδών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Θυμίζουμε πως στο προηγούμενο σχόλιο ως κεντρικό μοχλό για την μακροβιότερη άνοδο της Wall Street, ορίζαμε την εναλλαγή των διαθέσεων της επενδυτικής κοινότητας με βάση τη ροή των ειδήσεων γύρω από ζητήματα πολιτικού χαρακτήρα, που προκαλούσαν και προκαλούν ανησυχίες για την επίδρασή τους στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η δε κίνηση των υπολοίπων αγορών την περασμένη βδομάδα ανέδειξε την ακρίβεια του χαρακτηρισμού που χρησιμοποιούμε, ο “Φάρος των Χρηματιστηρίων” καθώς όλες οι αγορές μετοχών εκτός ορισμένων της Λατινικής Αμερικής και της Αθήνας εμφάνισαν άνοδο.   

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, έφερε στην πλειονότητα των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη και απώλειες στον Βραζιλιάνικο, και τον Μεξικανικό. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +0,85% στη βδομάδα, στο 2019 αποδίδει +23,39%. Ο Dow, με κέρδη +1,22%, στο 2019 κερδίζει +18,66%. Ο S&P400 με μεταβολή +0,75%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +20,16%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,06%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +27,73%, ενώ ο Russell 2000 κερδίζοντας +0,60% έχει ετήσια μεταβολή +18,56%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,78% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +9,38%. Ο DAX ανέβηκε +2,06%, και στο 2019 κέρδισε +25,28%, ο CAC είχε μεταβολή +2,22%, στο 2019 αποδίδει +24,50%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με άνοδο +0,70% προ των εκλογών, στο έτος κερδίζει +10,00%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με άνοδο +2,62%, στο έτος κερδίζει +28,44%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -0,25%, με +22,46% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,26%, κερδίζει +4,95% φέτος. Ο χρυσός με βουτιά -3,84%, βρέθηκε στα 1458,41 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +13,82%. Σημαντική άνοδος κατά +2,15%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 57,44 δολάρια το βαρέλι.  Στο έτος γράφει κέρδη +26,49%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,37%, στο έτος κερδίζει +16,87%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,76%, με επίδοση στο έτος +4,71%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +0,39%, και αποδίδει στο έτος +11,80%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +2,03%, στο έτος αποδίδει +6,99%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,20% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +18,86%.

Οι έσχατοι πρώτοι

Οι εταιρίες ενέργειας συναρτούν τις επιδόσεις τους ανάλογα με τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου. Η στήλη θεωρεί χρήσιμη μια αναλυτικότερη περιγραφή της κατάστασης που θα κάνει κατανοητή την πιθανότητα, να εμφανίσουν αυτές οι εταιρίες τις καλύτερες επιδόσεις μετά από έναν αποτελεσματικό διάλογο, με συμφωνία στα θέματα εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ Κίνας. Την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν όπως και οι χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια, σταματώντας ένα εβδομαδιαίο ράλι  που τροφοδότησαν οι ελπίδες ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας ήταν κοντά, καθώς οι τελευταίες δηλώσεις από την Ουάσιγκτον έφεραν νέες αμφιβολίες για την πρόοδο του διαλόγου μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Οι τιμές του πετρελαίου όμως αποκατάστησαν τις ζημίες αφού προηγουμένως, μετά από τα σχόλια του Trump, υποχώρησαν περισσότερο από 1%.

Οι αποδόσεις του ομολόγου αναφοράς ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν ως επί το πλείστον σε υψηλότερα επίπεδα σε βάθος τριών μηνών, ενώ ο χρυσός επέκτεινε τις απώλειες του καταλήγοντας σε χαμηλό για το τρίμηνο εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε σχεδόν τρία χρόνια. Αυτά αρκούν για να τονίσουν την σύνδεση της τιμής του πετρελαίου με τις εντυπώσεις που δημιουργεί η ροή των ειδήσεων γύρω από τη συμφωνία που θα αναστείλει τις δασμολογήσεις. Για την αγορά αργού πετρελαίου, το τρέχον πρόβλημα είναι απλά η υπερβολική προσφορά και η αναντιστοιχία της  ζήτησης. Η αμερικανική παραγωγή αργού έχει αυξηθεί και η υποτονική παγκόσμια οικονομία έχει οδηγήσει στην μειωμένη κατανάλωση.

Εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να επιτύχουν μια εμπορική συμφωνία, υπάρχει μια πιθανότητα να έχουν περάσει τα χειρότερα, για λίγο, για τις αγορές ενέργειας. Μια συμφωνία κάνει  τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν περισσότερο πετρέλαιο, παράλληλα με την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ. Με αυτά τα ψήγματα ελπίδας, ο τομέας S&P 500 Energy είχε την καλύτερη επίδοση από τους 11 τομείς του S&P 500. Είναι μια ευχάριστη αλλαγή, δεδομένου ότι ο τομέας της ενέργειας είναι επίσης αυτός με τις χειρότερες επιδόσεις ως τώρα φέτος (κοντά στο +9% με τον S&P500 στο +23,4%) και κατά το 2018.

Αποχρώσεις των γεωπολιτικών ζητημάτων

Μέση Ανατολή: Το πετρέλαιο μπορεί να ωθήσουν ακόμα ψηλότερα κάποιες γεωπολιτικές εξελίξεις σύμφωνα με το άρθρο του Michael Oren στο περιοδικό The Atlantic, στην αρχή της περασμένης εβδομάδας. Είναι πολύ καλά ενημερωμένος για την περιοχή δεδομένου ότι υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ από το 2009-2013. Ήταν αναπληρωτής υπουργός στο Γραφείο του Πρωθυπουργού από το 2015-2019.

Στην αρχή του ανέφερε: "Οι υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης έχοντας γνώση του Ιρανικού σχεδίου για επίθεση στο Ισραήλ τον Αύγουστο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Συρία, εξέτασαν την πρόσφατη επίθεση ιρανικών αεροσκαφών και πυραύλων σε δύο σαουδαραβικές εγκαταστάσεις πετρελαίου. Την επίθεση του καλοκαιριού απέτρεψαν με ένα αεροπορικό χτύπημα, αλλά τώρα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρόμοια επίθεση θα μπορούσε να κινηθεί εναντίον του Ισραήλ από το Ιράκ. Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την έγκριση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης με την ονομασία Momentum, προκειμένου να επεκτείνουν σημαντικά την ικανότητα του Ισραήλ για πυραυλική άμυνα. Τα ισραηλινά στρατεύματα, ειδικά στο βορρά, έχουν τεθεί σε πολεμική φάση. Το Ισραήλ προετοιμάζεται  για το χειρότερο και ενεργεί με την υπόθεση ότι οι μάχες θα μπορούσαν να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή”. Καταλήγει δε τη σκληρή του προειδοποίηση ως εξής: "Θυμάμαι, από το 1973, ότι η Αίγυπτος και η Συρία είδαν έναν πρόεδρο στο Ισραήλ που ήταν απασχολημένος με μια διαδικασία που θα μπορούσε να τελειώσει με επιβολή κυρώσεων στο πρόσωπό του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ήταν ευάλωτο. Στον πόλεμο που ακολούθησε, το Ισραήλ επικράτησε - αλλά με ένα ανυπόφορο κόστος. Ο επόμενος πιθανός πόλεμος θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο δαπανηρός".

Γεωπολιτικά… από αέρος: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται στον τρόπο που οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας ασκούν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ. Η TikTok, και η DJI, είναι οι εταιρίες που πρόσφατα μάθαμε πως θα εξεταστούν. Το TikTok είναι ένας δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικών μέσων όπου οι χρήστες κάνουν 15 δευτερόλεπτα βίντεο με μοντέρνα μουσική. Η Επιτροπή για τις Ξένες Επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS) αναφέρθηκε στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας Musical.ly από την κινεζική ByteDance μητρική της TikTok. Φοβάται ότι η εξαγορά του Νοεμβρίου του 2017 δημιουργεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας, επειδή δίνει στην κινεζική εταιρεία πρόσβαση σε εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών, σύμφωνα με άρθρο του CNBC στις 4 Νοεμβρίου.

Το πιο δημοφιλές drone που χρησιμοποιείται από αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες γίνεται από κινεζική εταιρεία, τη DJI. Υπάρχει ανησυχία ότι αυτά τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να στείλουν πίσω στην Κίνα ό, τι βλέπουν. Η DJI έχει κατακτήσει μεγάλο μέρος της αγοράς αυτού του τύπου αεροσκαφών - πάνω από το 70% - ώστε η αμερικανική κυβέρνηση και οι εταιρείες να έχουν λίγες καλές εναλλακτικές, σύμφωνα με άρθρα στους FT.

 Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ προσγείωσε  το στόλο των 810 αεροσκαφών του, επειδή 121 από αυτά κατασκευάζονται από την DJI και τα υπόλοιπα περιέχουν τμήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Χρειάζεται να ξεκαθαριστεί  εάν τα αεροσκάφη μπορούν να στείλουν στοιχεία που έχουν συλλέξει πίσω στην Κίνα, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

ΧΑ

Εβδομάδα απροσδόκητης πτώσης έναντι της διεθνούς αισιοδοξίας

Τη δεύτερη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Νοεμβρίου τα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, γιατί ανέβηκε η διάθεση για ρίσκο από τα νέα ρεκόρ υψηλών της Wall Street. Στην Αθήνα ωστόσο η δυναμική που εμφανίστηκε, φάνηκε πως ήταν συνέχεια στη διόρθωση που ξεκίνησε από την τελευταία σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, που ήταν παράλληλα και η πρώτη του μήνα. Στις πέντε συνόδους που ακολούθησαν οι τέσσερις ήταν πτωτικές και κατάφεραν να διαμορφώσουν την ακόλουθη εικόνα: 

Η εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ κατέληξε στο -1,78%, αλλά ήταν -1,79% για τον 25άρη και μεγαλύτερη σχετικά -4,62% στον FTSEM. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Νοεμβρίου να διαμορφωθεί στο -2,03% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης χάνει -2,01% και ο FTSEM υποχωρεί -4,55%. Έτσι η απόδοση έτους διαμορφώθηκε στο +40,99%, +33,36% και +22,08% αντίστοιχα.

Τεχνικά, όσον αφορά τις πληροφορίες που δίνονται από απλά στατιστικά εργαλεία, ο ΓΔ έχει σεβαστεί αυτή τη βδομάδα τα επίπεδα τιμών που ορίζουν οι ΚΜΟ 100 και 50 ημερών στα οποία ωστόσο πλησίασε επικίνδυνα. Γιατί και οι δυο είναι επίσης κοντά, με τον ΚΜΟ100 στις 858,6 και τον ΚΜΟ50 στις 860,7 μονάδες. Το δε κατώτερο εβδομάδας ήταν 856,61 μονάδες την Τετάρτη που ήταν η μέρα στης τέταρτης στη σειρά καθοδικής συνεδρίας. Η ανησυχία από εκείνους που υπολογίζουν στην στατιστική προκάλεσε την αντίδραση της Πέμπτης, διέκοψε την καθοδική αλυσίδα έστω και προσωρινά. 

Τη Δευτέρα με τζίρο που διαμορφώθηκε στα 56,475 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 13,170 εκατ., ο ΓΔ με μεταβολή -0,13% οδηγήθηκε στις 879,25 από 880,36 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2175,44 από 2184,18 με μεταβολή -0,40%. Οι τράπεζες είχαν αρνητική τελική εικόνα (-1,22%). Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, εκτός Τραπεζών, ήταν οι ΟΠΑΠ -3,32%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,51%, ΔΕΗ -0,69%, και ΕΕΕ -0,58%. Η επόμενη συνεδρία σφραγίστηκε από μια ισοδύναμη πτώση του τραπεζικού κλάδου -1,26%, αλλά μεγαλύτερες απώλειες στους βασικούς δείκτες. Αφού επιδεινώθηκε η εικόνα των blue chip και ήταν ασύμμετρα μεγάλες οι πιέσεις στον FTSEM -2,26%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91,418 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,363 εκατ. O ΓΔ με μεταβολή -0,67% οδηγήθηκε στις 873,34 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2166,66 με απώλειες -0,40%, υπογραμμίζοντας την μεγαλύτερη εξάρτησή του από τις Τράπεζες. Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 13) έναντι των καθοδικών (18 από 11).

Στη σύνοδο της Τετάρτης ο ΓΔ αποχαιρέτησε τις 870 μονάδες και υποχώρησε για τέταρτη στη σειρά σύνοδο, χτυπώντας στον πυθμένα για τη βδομάδα των 856,61μονάδων. Χωρίς δευτερόλεπτο σε θετικό πεδίο επηρέασαν αρνητικά  οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-4,83%) και ο ΓΔ, υποχωρώντας -1,55%, οδηγήθηκε στις 859,81 μονάδες ενώ ο 25άρης, έκλεισε στις 2128,76 με μεταβολή -1,75%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,474. ευρώ με πακέτα αξίας 9,529 εκατ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, κατέληξε στα 57,191 δις ευρώ έχοντας πρόσφατα ξεπεράσει τα 58.

Την Πέμπτη, τελευταία μέρα μιας αλυσίδας ανοδικών κλεισιμάτων στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, οι θεσμικοί στην Αθήνα επέλεξαν να προκαλέσουν ένα φρένο στην κατηφόρα των τιμών μέσω της ανόδου των Τραπεζών (+4,11%). Δόθηκε έτσι η ευκαιρία για ανατροπή της δυσάρεστης εικόνας των  blue chip, είναι η ομάδα που τους ενδιαφέρει συναλλακτικά σε καθημερινή βάση, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 4) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 17). Παράλληλα είχαμε την εμφάνιση του επιπέδου των 870 μονάδων για τον ΓΔ που έκλεισε στις 869,47 μονάδες με μεταβολή +1,12% ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2159,69 με μεταβολή +1,45%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 60,878 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 8,275 εκατ.

Την εβδομάδα έκλεισε μια άνευρη σύνοδος, όπου λειτούργησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,35%). Ο ΓΔ χάνοντας -0,55%, οδηγήθηκε στις 864,69 μονάδες και ο 25άρης,έκλεισε στις 2145,00 με απώλειες -0,68%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,655 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,359 εκατ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,6 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 7,7 εκατ. Άλλαζαν χέρια κάθε μέρα από 26,3 εκατ. τεμάχια των blue chip ως 26,9.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ και options του 25άρη ευνοείται από διακυμάνσεις

Στην τελευταία σύνοδο της περασμένης εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο και τον έκλεισαν 14,69 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο στις 2161,30 μονάδες εμφανίστηκε στις 12:33, ενώ ακολούθησε στις 15:44 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2143,68. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2146,26. Το κλείσιμο στις 2145,00 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,68%. Ο τζίρος στα παράγωγα ελαττώθηκε φθάνοντας στα 9,841 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1249 συμβόλαια με ανώτερο τις 2160,00, κατώτερο τις 2137,50 και τελευταίες πράξεις στις 2138,00 μονάδες ήτοι πολύ κοντά στο κατώτερο μέρας. Ενώ άλλαξαν επίσης χέρια 124 Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 2156,25 μονάδες κατώτερο τις 2137,00 και τελευταίες πράξεις στις 2137,00. Για την κυρίαρχη σειρά άφησαν ανοιχτά 12239 από 12901 ΣΜΕ. Για τη σειρά Δεκεμβρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 519 από 533.

Η διπλάσια των υπολοίπων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών απόδοση του ΧΑ, φαίνεται ότι θεωρείται από τους κυρίαρχους των συναλλαγών ικανοποιητικό δείγμα προεξόφλησης θετικών προοπτικών, από την αλλαγή στην διαχείριση της εξουσίας στην χρεοκοπημένη Ελλάδα. Ακόμα και το καμάρι για την υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα ψαλιδίστηκε. Καθώς η διάθεση για μετοχικό ρίσκο έπληξε τα ομολόγα διεθνώς και τα ελληνικά αντίστοιχα. Τονίζοντας, πως το πέρασμα κάτω από το 1,9% έγινε, αφού παγκόσμια προεξοφλούσαν χαλαρότερες νομισματικές πολιτικές. Ειρωνεία κρύβει η συνεπαγωγή που θέλει να πιεστούν τα ομολόγα, αν ξεπεραστούν οι εντάσεις στον εμπορικό πόλεμο.    

Η εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ κατέληξε στο -1,78%, αλλά ήταν -1,79% για τον 25άρη και μεγαλύτερη σχετικά -4,62% στον FTSEM. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Νοεμβρίου να διαμορφωθεί στο -2,03% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης χάνει -2,01% και ο FTSEM υποχωρεί -4,55%. Τα blue chip σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση δυσκολεύονται να εμφανίσουν θετικές μεταβολές. Στη βδομάδα με άνοδο κατάφεραν να κλείσουν οι ΜΠΕΛΑ +4,34% στο Νοέμβριο (+4,34%), ΦΡΛΚ +2,22% και (+2,22%), ΕΛΠΕ +1,42% και (+0,70%), ΑΡΑΙΓ +1,12% και (-0,61%), ΣΑΡ +0,51% και (-0,88%), ΟΛΠ +0,44% και (0,00%), ΕΕΕ +0,07% και (-0,76%). Αμετάβλητη η ΛΑΜΔΑ 0,00% και (0,00%).

Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -2% συναντάμε τις ΕΤΕ -7,80% και (-8,29%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -7,63% και (-7,83%), ΑΛΦΑ -6,75% και (-6,80%), ΠΕΙΡ -3,62% και (-4,86%), ΕΥΡΩΒ -3,51% και (-3,08%), ΣΕΝΕΡ -3,39% και (-1,50%), ΔΕΗ -3,28% και (-3,15%), ΒΙΟ -2,59% και (-3,25%), ΕΧΑΕ -2,44% και (-2,11%), ΟΠΑΠ -2,32% και (-0,51%).

Μεταβολές κοντά στων δεικτών είχαν οι ΤΙΤC -1,60% και (-2,63%), ΑΔΜΗΕ -1,41% και (-1,64%),  ΟΤΕ -1,33% και (-1,47%). Ενώ πτώση κάτω του -1% είχαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,88% και (-1,17%),  ΤΕΝΕΡΓ -0,55% και (-0,68%), ΜΥΤΙΛ -0,25% και (0,00%), ΜΟΗ -0,18% και (-1,36%).   

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services

“Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, τη βδομάδα που πέρασε, αν και δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε δυναμική ανόδου. Από τις 14 Οκτωβρίου ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 21 μετρήσεων με εβδομαδιαία στοιχεία, διέσπασε ανοδικά (και γερά) τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 μετρήσεων, με εβδομαδιαία στοιχεία. Μια τέτοια διάσπαση για τους τεχνικούς Αναλυτές, σημαίνει το ξεκίνημα μεγάλης και μακροχρόνιας ανόδου και όποτε έχει συμβεί τα τελευταία τριάντα χρόνια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το σήμα έχει επιβεβαιωθεί.

Οδεύουμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, που αρκετοί Ξένοι Θεσμικοί κλείνουν τα βιβλία τους και τα επιτεύγματα των Ελληνικών μετοχών για το 2019 είναι ικανοποιητικά, οπότε κανείς δεν θέλει μεγάλες αλλαγές. Εξάλλου ο Γενικός Δείκτης δίνει από την αρχή του έτους πάνω από 40% απόδοση, ενώ ο FTSE25 αποδόσεις πάνω από 34%.

Η χρονιά εκτός από μεγάλες αποδόσεις στο μέσο όρο των μετοχών, που περιγράφεται από τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, δίνει επίσης μεγάλες αποδόσεις σε κάποιες “μικρές” μετοχές, που μέχρι πέρυσι ήταν ξεκάθαρα στο περιθώριο του ενδιαφέροντος. Το γεγονός αυτό είναι ενθαρρυντικό για την περαιτέρω πορεία. Επίσης ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν 60 μετοχές έδωσαν μέρισμα για το 2018.

Στη Βουλή μπήκε για ψήφιση το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει μεγάλες θετικές αλλαγές για τις Επιχειρήσεις. Μάλιστα η στόχευση έχει και χρηματιστηριακό χαρακτήρα, καθώς μειώνεται η φορολογία των Επιχειρήσεων, η φορολογία μερισμάτων αλλά Σχημάτων όπως οι ΑΕΕΑΠ.

Η αφομοίωση των επιπτώσεων για τα μέτρα που ψηφίζονται, αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην μετά φόρους κερδοφορία των Επιχειρήσεων. Και οι Επενδυτές εκτιμούν τα μετά φόρους κέρδη και τα μερίσματα.

Παρά την καλή πορεία των ομολόγων που σηματοδοτεί εισροή κεφαλαίων στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι η εμπιστοσύνη στο Ελληνικό επιχειρείν απέχει πολύ από το επιθυμητό. Σε αυτό συμβάλλει το αντιπαραγωγικό Κράτος. Σημαντική παράμετρος όμως είναι και οι Επιχειρηματίες, που μόλις τους πεις να “βάλουν το χέρι στην τσέπη” σχεδόν παρεξηγούνται.

Γενικά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για μετοχές σε τομείς της Οικονομίας, με καλά θεμελιώδη μεγέθη και που σέβονται τους Επενδυτές παραμένουν καλές. Όσο όμως αργεί η ανάκαμψη μεγαλώνουν οι αβεβαιότητες, ιδιαίτερα στην Περιοχή της Ελλάδας που είναι και γεωπολιτικά αβέβαιη”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec

“Χωρίς να αλλάξουν πολλά, σε επίπεδο τάσης, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, αφού τα αποτελέσματα των Εταιρειών κινήθηκαν κοντά στις εκτιμήσεις της Αγοράς, ενώ οι αναδιαρθρώσεις είχαν εξαιρετικά βραχύβια επίδραση.

Προς ώρας οι τζίροι δεν δείχνουν κατεύθυνση, καθώς η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν είναι ικανή να ωθήσει αποφασιστικά τις τιμές και να οδηγήσει σε διαφυγή από την συσσώρευση που είναι σε εξέλιξη από τον Αύγουστο, υπαγορεύοντας υπομονή τόσο σε αγοραστές όσο και στους πωλητές. Οι μεν πρώτοι έχασαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν την έντονα ανοδική εικόνα των Αμερικανικών Αγορών και να κατακτήσουν νεότερα φετινά υψηλά, οι δε πωλητές δεν φαίνεται να έχουν “συμμάχους δεύτερου χρόνου”, εξαντλώντας την δυναμική τους σε σχετικά περιορισμένο εύρος.

Οι “συνήθεις ύποπτοι” από τον Τραπεζικό κλάδο και η ΔΕΗ, φαίνονται πιο “ώριμοι” με τους δείκτες συσχέτισης (Beta) αποφορτισμένους από το πρόσφατο παρελθόν, δείγμα, ενδεχομένως και της μερικής μείωσης της συμμετοχής γρήγορων κεφαλαίων στην καθημερινή διαπραγμάτευσή τους. Ως εκ τούτου η συσσώρευση υπαγορεύει αναμονή, καθώς τα κίνητρα δεν φαίνεται να δημιουργούν δυναμική συμμετοχή προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Ο αρχικός ενθουσιασμός στις Τράπεζες φαίνεται πάντως ότι έχει περιοριστεί και ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις, στο πως οι Τράπεζες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο ειδικού σκοπού, που φέρει την ονομασία “Ηρακλής”.

Η αδυναμία αυτή προκύπτει και από την προσπάθεια της Eurobank στο project τιτλοποίησης “Cairo”, η οποία επίσης καθυστερεί, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Αυτό που προκύπτει πάντως, είναι ότι η συμμετοχή στο πλάνο μείωσης θα γίνει με γνώμονα την αντοχή των Τραπεζικών ισολογισμών, να υποστούν την απώλεια που προκύπτει από την διαφορά μεταξύ των ακάλυπτων προβληματικών δανείων και του κεφαλαίου που θα θεωρηθεί εγγυημένο, καθώς και από το ποιος (το SPV, ή οι Τράπεζες) θα απορροφήσει το κόστος των εγγυήσεων, ή/και της διαχείρισής.

Ειδικά η πρώτη παράμετρος φαίνεται να ευνοεί πολύ Εθνική και Εurobank, στην ΑΛΦΑ -3,63% υπάρχουν αποθέματα κεφαλαίου και κέρδη ομολόγων που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια επιταχυνόμενη τιτλοποίηση, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει μικρές ωφέλειες, αναλογικά με το ποσοστό των προβληματικών δανείων που έχει στα βιβλία της.

Στο τριήμερο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου μεταξύ 20 – 22 Νοεμβρίου, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά, ή τουλάχιστον τα περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα. Αν δεν ξεκαθαρίσουν, δύσκολα θα υπάρξει νέος ανοδικός κύκλος διαρκείας και η Αγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται.

Τεχνικά, μετά το σερί των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων, η Αγορά ανέκαμψε από τις 856 μονάδες, μάλλον αναμενόμενα, καθώς οι επιμέρους υποτιμήσεις είχαν εισέλθει σε ζώνες υπερβολών.

Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς παρά το κλείσιμο στο υψηλό της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης δεν έδειξε ανάλογο ζωηρό συναλλακτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο σύνηθες ημερήσιο σφιχτό εύρος διακύμανσης.

Το κέρδος από την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε, ήταν η απόκτηση απόστασης ασφαλείας από τους βραχυπρόθεσμους κινητούς, οι οποίοι για μια ακόμη φορά έχουν συγκλίνει απόλυτα και οριοθετούν την βραχυπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 860 μονάδων.

Ο MACD έχει γυρίσει εκ νέου σε θέση πώλησης, μετά την γρήγορη διόρθωση από τις 882 μονάδες, ενώ οι ταλαντωτές κινούνται αναποφάσιστοι πέριξ των ουδέτερων ζωνών. Συμπερασματικά, η πλάγια κίνηση (έως και οριζόντια), δεν αναμένεται να μεταβληθεί στο κοντινό μέλλον.

Χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης (0,28 ευρώ ανά μετοχή) θα διαπραγματεύεται η Jumbo στο άνοιγμα της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Εταιρείας Νάκας με θέματα, μεταξύ άλλων, την διανομή μερίσματος ύψους 8,5 λεπτών ανά μετοχή.

Την Τετάρτη 13/11 η Coca Cola HBC, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, θα ανακοινώσει τα στοιχεία τζίρου για το εννεάμηνο του 2019.

Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου οι μέτοχοι της Ε-ΝET καλούνται να αποφασίσουν για την μετάταξη της Εταιρείας από την Εναλλακτική, στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. με αύξηση κεφαλαίου και παραίτηση των παλαιών Μετόχων, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Νοέμβριο”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 11/11, το γιεν λειτουργώντας ως ασφαλές καταφύγιο ισχυροποιήθηκε και ο χρυσός εκτινάχθηκε καθώς ξέσπασε νέα γεγονότα βίας εκδηλώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, ενώ εξακολουθεί να παραμένει αβεβαιότητα για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα μπορούσαν να τερματίσουν τον καταστροφικό εμπορικό τους πόλεμο.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ οδήγησε τις απώλειες στην Ασία, με βουτιά μεγαλύτερη από -2%, αφού οι αστυνομικοί πυροβόλησαν διαδηλωτές στην ανατολική πλευρά του νησιού του Χονγκ Κονγκ. Καλωδιακή τηλεόραση και άλλα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε. Στις 9:10 δική μας ώρα ο δείκτης είχε μεταβολή -2,78%.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν πολύ με τον σύνθετο δείκτη της Σαγκάης μειωμένο κατά 1,3%. Στις 9:10 δική μας ώρα ο δείκτης είχε μεταβολή -1,86%. Ο KOSPI της Νότιας Κορέας έχανε 0,4%. Στις 9:10 δική μας ώρα ο δείκτης είχε μεταβολή -0,61%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας εγκατέλειψε τα αρχικά του κέρδη για να απομακρυνθεί από το πρόσφατο υψηλό 13μηνου, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι οι βασικές παραγγελίες μηχανημάτων της χώρας μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Στις 9:10 δική μας ώρα ο δείκτης είχε μεταβολή -0,26%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας έφθασαν στο 0,55% σε επίπεδα υψηλών δύο εβδομάδων. Στις 9:10 δική μας ώρα ο δείκτης All Ordinaries είχε μεταβολή +0.64%.

Αυτό άφησε το ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας μειωμένο κατά -0,5%. Στις 9:10 δική μας ώρα ο δείκτης είχε μεταβολή -1.29%.

Στις ασιατικές ώρες τη Δευτέρα, τα ΣΜΕ για τον S&P500 ESc1 ήταν 0,25% χαμηλότερα, υποδεικνύοντας ένα αδύναμο άνοιγμα αργότερα στη μέρα. Οι αγορές ομολόγων των ΗΠΑ είναι κλειστές τη Δευτέρα, αλλά οι αγορές συναλλάγματος και μετοχών είναι ανοιχτές.

Ο χρυσός, ο οποίος αυξάνεται σε περιόδους αβεβαιότητας, ανέκαμψε από ένα χαμηλό τρίμηνο που άγγιξε την Παρασκευή για να ανέβει κατά 0,3% στα  1.462,11 δολάρια την ουγγιά.

Η προσοχή της αγοράς ήταν επίσης εστιασμένη στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι οι συνομιλίες με την Κίνα είχαν μετακινηθεί πιο αργά από ό, τι θα ήθελε, αλλά πρόσθεσε ότι το Πεκίνο ήθελε μια συμφωνία περισσότερο από ό, τι έδειξε.

Αυτός ήταν ένας πιο αισιόδοξος τόνος από ό, τι λίγες μέρες νωρίτερα, όταν τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα συμφωνούσε με την πλήρη ανατροπή των υφιστάμενων δασμών, παρατηρήσεις που έπληξαν τις τιμές των μετοχών και το δολάριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα