Χρηματιστήρια: Ο «τυφώνας» Τραμπ χτύπησε ξανά τις αγορές

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 21:45
UPD:21:46
REUTERS/Brendan McDermid

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Η αισιοδοξία που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας για επίλυση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας και κορυφώθηκε την Πέμπτη μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, με τις οποίες υποστήριξε πως οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει για σταδιακή κατάργηση των δασμών, δέχθηκε ισχυρό χτύπημα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι δεν έχει δώσει καμία έγκριση για απόσυρση των υφιστάμενων, προσγείωσε ανώμαλα τους επενδυτές και τους επενέφερε στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα του εμπορικού πολέμου.

Στη Wall Street μόνο ο Nasdaq κατάφερε να διαφύγει από το άσχημο κλίμα, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά οριακά κέρδη.

Στην Ευρώπη τα μακροοικονομικά στοιχεία της Γερμανίας έστειλαν διφορούμενα μηνύματα, καθώς μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειξαν υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής, χθες ήρθαν αυτά για τις εμπορικές συναλλαγές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 2 χρόνων.

Ωστόσο η επιρροή του παράγοντα Τραμπ ήταν μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 να καταγράψει απώλειες 0,28%, η πρώτη συνεδρίαση μέσα στον Νοέμβριο την οποία ολοκλήρωσε με αρνητικό πρόσημο.

Οι αμυντικοί κλάδοι όπως της υγείας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κατάφεραν να διασωθούν από γενικότερη καθοδική τάση, με τον κλάδο των πρώτων υλών και των τραπεζών να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα (απώλειες 1,57% και 1,24% αντίστοιχα).

Η μετοχή της γαλλικής τράπεζας Natixis έκανε βουτιά 7,33%, μετά την ανακοίνωση ότι μειώνει τον προϋπολογισμό της για πιθανές εξαγορές για να στηρίξει τις υπάρχουσες δραστηριότητές της.

Στην Ασία δεν μεταδόθηκε η ευφορία από τα ιστορικά υψηλά της Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο χάραξε αντίθετη πορεία κλείνοντας με κέρδη 0,26%, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 13 μηνών, παίρνοντας ώθηση από τα στοιχεία για τις δαπάνες των νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο που σημείωσαν άλμα 9,5% σε ετήσια βάση.

Αντίθετα με πτώση έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Σανγκάη (0,49%), Χονγκ Κονγκ (0,22%) και Σεούλ (0,33%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα