Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Με τους επενδυτές να αναγνωρίζουν στην Ελλάδα ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, διάθεση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και προοπτικές ανάπτυξης ταχύτερες από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να έχουν ρόλο πρωταγωνιστή στην Ευρωζώνη. Μάλιστα για πρώτη φορά από το 2008 η απόδοση του ελληνικού 10ετους «έπιασε» για λίγο εκείνη του αντίστοιχου ιταλικού και κινήθηκε και ακόμη σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως μεταδίδουν το Reuters και οι FT. Σε αρνητικό έδαφος και το spread στα πενταετή.
Οι FT σχολιάζουν έτσι πως η Ελλάδα έχασε τον όχι και τόσο κολακευτικό τίτλο του δανειολήπτη με το υψηλότερο ρίσκο στην Ευρωζώνη. Τον έχει πλέον η Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ.
Το σύνολο των ομολόγων δέχονται τις τελευταίες ημέρες πιέσεις, καθώς η αισιοδοξία για μία συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχει ανοίξει και πάλι την όρεξη των επενδυτών για το ρίσκο των μετοχών. Υπό τις συνθήκες αυτές η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών τίτλων των δύο πιο υπερχρεωμένων κρατών- μελών έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η διαφορά στην απόδοση των 5ετών γύρσε σε αρνητικό έδαφος, στο -2,4 μονάδες βάσης. Στη συνέχεια η άνοδος στην απόδοση του ιταλικού περιορίστηκε σημαντικά και το spread γύρισε και πάλι σε θετικό έδαφος στις 0,2 μονάδες βάσης.
Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μία εντυπωσιακή εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις αχές του έτους το spread ήταν στις 164 μονάδες βάσης. Μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον S&P και των προοπτικών από τον DBRS, όπως και εν μέσω πληθώρας θετικών μηνυμάτων και προσδοκιών από επενδυτικούς οίκους για τα αποτελέσματα του σχεδίου «Ηρακλής» για τις κόκκινες τράπεζες, τα ελληνικά ομόλογα διατηρούν δυνάμεις, τις οποίες τα ιταλικά και άλλοι τίτλοι του ευρώ δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν.
Οι επενδυτές βλέπουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ να παλεύει να αποφύγει την ύφεση, ενώ έχουν πάντα ερωτηματικά για το πολιτικό σκηνικό και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης συνασπισμού. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε θέλουν τον Ματέο Σαλβίνι να καλπάζει. Υπό τις συνθήκες αυτές τα ελληνικά ομόλογα φαντάζουν πιο ελκυστική επιλογή, όπως είχε επισημάνει σε πρόσφατο σημείωμά της και η Capital Economics, προβλέποντας ότι οι αποδόσεις τους σύντομα θα κινούνται χαμηλότερα από των ιταλικών. Άκρως θετικά μηνύματα είχαν άλλωστε δώσει και οι πρόσφατες δημοπρασίες βραχυπρόθεσμων εντόκων.
Το ράλι των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να έχει συνέχεια εάν ακολουθήσουν και άλλες αναβαθμίσεις. Η χώρα εξακολουθεί να απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, την οποία χρειάζεται για την ένταξη των ομολόγων στον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
naftemporiki.gr