FT: Η Ιταλία και όχι η Ελλάδα πλέον ο πιο ριψοκίνδυνος δανειολήπτης του ευρώ

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 20:05
UPD:20:44
REUTERS/TONY GENTILE

Η Ελλάδα έχασε τον όχι και τόσο θετικό τίτλο του δανειολήπτη με το μεγαλύτερο ρίσκο στην Ευρωζώνη. Με αυτό το σχόλιο οι FT αναφέρονται στο γεγονός ότι σήμερα προς στιγμήν η απόδοση των ελληνικών τίτλων υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα των ιταλικών με το spread να γυρίζει έτσι σε αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά από το 2008. 

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιδοθεί σε΄ενα δυναμικό ράλι φέτος, το οποίο διατήρησε την όρμη του μετά και την αναβάθμιση από τον οίκο S&P τον περασμένο μήνα. Τα ιταλικά ομόλογα αν και επιδόθηκαν και αυτά σε ράλι το καλοκαίρι, ακολουθώντας την απγκόσμια τάση, το τελευταίο διάστημα δέχονται πιέσεις, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι για τις πολιτικές εξελίξεις. 

 Έτσι προς στιγμήν η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς βρέθηκε στο 1,10% και του ιταλικού στο 1,16% αν και στη συνέχεια το επιτόκιο του ελληνικού τίτλου έκλεισε τελικά στο 1,21%. Και στις δύο περιπτώσεις, σχολιάζουν οι FT, το κόστος δανεισμού είναι εξαιρετικά χαμηλό για τα ιστορικά δεδομένα, αλλά στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς ομολόγων η ανάκαμψη είναι πιο θεαματική. 

Το άρθρο θυμίζει ότι στα τέλη του 2011 οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν εκτιναχθεί πάνω από το 30% και τονίζει πως οι επενδυτές έχουν ενθαρρυνθεί από τη σχετικά δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας φέτος, την ώρα που η υπόλοιπη Ευρωζώνη παραπαίει, αλλά και από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. τον Ιούλιο, που γέννησε ελπίδες ότι οι φιλικές για την αγορά μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν. 

Σημειώνουν επίσης ότι το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς ομολόγων σημαίνει ότι λιγότερη άμεση πίεση σε σχέση με την ιταλική. Εξαιρετικά σημαντική, όπως εξηγούν αναλυτές στους FT, είναι η διάθρωση τουελληνικόυ  χρέους, αφού οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές για την επόμενη πενταετία, την ώρα που στην Ιταλία από την άλλη ο κίνδυνος rollover είναι υψηλός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα