Η Τράπεζα της Αγγλίας κρατάει τα επιτόκια σταθερά, αλλά... αιφνιδιάζει

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 14:24
UPD:14:25
REUTERS/PETER NICHOLLS

Δύο αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) ψήφισαν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, εν μέσω ενδείξεων για βαθύτερη οικονομική επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας. Η στάση τους αιφνιδίασε τις αγορές που πίστευαν ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων θα είναι ομόφωνη. Πρακτικά βέβαια δεν ανατρέπει το αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα δίνει μία γεύση για το πώς μπορεί να κινηθεί η BoE τους επόμενους μήνες.

Το βασικό επιτόκιο της Βρετανίας μένει σταθερό στο 0,75% με ψήφους 7 υπέρ, 2 κατά στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής. Μέχρι στιγμής η BoE έχει αντισταθεί στις πιέσεις να ακολουθήσει τα βήματα της αμερικανικής Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μειώνοντας τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις του Brexit, αλλά και την παγκόσμια επιβράδυνση που οφείλεται εν πολλοίς στις εμπορικές αντιπαραθέσεις.

Δύο αξιωματούχοι της ωστόσο έκαναν ήδη στροφή. Πρόκειται για τον Μάικλ Σόντερς και τον Τζόναθαν Χάσκι, οι οποίοι αποτελούν τα πρώτα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής που ζητούν μείωση των επιτοκίων από τον Αύγουστο του 2016, όταν είχαμε για τελευταία φορά χαλάρωση της πολιτικής, στον απόηχο της απόφασης για έξοδο από την Ε.Ε.

Έχουν περάσει 3,5 χρόνια από τότε, αλλά το μονοπάτι της εξόδου της χώρας παραμένει θολό και η αβεβαιότητα αυτή λειτουργεί ως βαρίδι στο καταναλωτικό κλίμα, τα σχέδια των επιχειρήσεων και ευρύτερα στην οικονομία.

naftemporiki.gr 
   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα