Κρίσιμη περίοδος για το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης

Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2007 20:21

ΣΤΗΝ πλέον κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της φαίνεται πως εισέρχεται η ιδιωτική ασφάλιση, με τα στελέχη της να εκτιμούν ότι το μέλλον της ασφαλιστικής βιομηχανίας σε πολύ μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την πολιτική την οποία θα ασκήσει η κυβέρνηση σε τρεις βασικούς τομείς.

Στο ασφαλιστικό και τις αλλαγές που θα επέλθουν στο καθεστώς καθορισμού των μελλοντικών συντάξεων, στην εξυγίανση του κλάδου και στο πώς θα δραστηριοποιηθεί η νέα Εποπτική Αρχή, καθώς και στις πραγματικές προθέσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των ασφαλιστικών εταιρειών.

Γνωστοί παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις που θα σημειωθούν στα ανωτέρω ζητήματα θα αποτελέσουν βασικό στοιχείο καθορισμού της μελλοντικής εικόνας της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης των Ελλήνων καταναλωτών, που σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Εξάλλου, κάτι ανάλογο ισχύει και για τη συμμετοχή της ασφαλιστικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

Το πρώτο πάντως ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει τον κλάδο από τις πρώτες ημέρες του 2008 είναι το «δείγμα υπογραφής» της Αρχής Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Η διοίκησή της ήδη παραλαμβάνει τη? σκυτάλη από το υπουργείο Ανάπτυξης και όπως λέγεται πρόθεσή της είναι να ασκήσει αυστηρό εποπτικό έργο, ώστε να οδηγήσει γρήγορα τον κλάδο σε πραγματική εξυγίανση.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος επιχειρεί να κτίσει «γέφυρες» με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που εποπτεύει τη νέα Αρχή, γνωρίζοντας βέβαια ότι θα απαιτηθεί χρόνος μέχρις ότου μεταξύ των δύο πλευρών σπάσει ο? πάγος.

Μια πρώτη ίσως ένδειξη για το τι θα επακολουθήσει, αναμένεται να αποτελέσει η απόφαση την οποία θα λάβει το υπουργείο σε ότι αφορά την κατάργηση του χαρτοσήμου από τα ασφαλιστικά συμβόλαια, αλλά και τη χορήγηση και άλλων φορολογικών κινήτρων, ώστε να τονωθεί η ζήτηση των ασφαλιστικών προϊόντων και να ενταθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της σχετικής αγοράς.

Πάντως, ο υπουργός, Γ. Αλογοσκούφης, παρά τα όσα είχε υποσχεθεί κατ? ιδίαν στους ασφαλιστές, καθώς και τις δημόσιες δεσμεύσεις του, δεν προχώρησε όπως ανέμενε η αγορά σε θεσμικές παρεμβάσεις παραμονές των εορτών. Μένει πλέον να φανεί το πότε θα συμβεί αυτό, καθότι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων δεν επέτρεψαν στον υπουργό να τηρήσει τις υποσχέσεις του έναντι της ασφαλιστικής κοινότητας.

Ωστόσο, για τον κλάδο σε προτεραιότητα βρίσκεται η αναβάθμιση του ρόλου που σήμερα ασκεί για τη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων, η αλλιώς η ουσιαστική συμμετοχή του στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, που αφορά στη διαχείριση των αποθεματικών των Επαγγελματικών Ταμείων, καθώς και στη διαμόρφωση ενός πιο ενεργού ρόλου στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, με την καθιέρωση ειδικού φορολογικού καθεστώτος, ώστε τα ατομικά ιδιωτικά συμβόλαια ασφάλισης να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις μελλοντικές συντάξεις.

Οι πρωταγωνιστές του 2008

Ως χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών εξελίξεων σχολιάζεται το 2008 για την ιδιωτική ασφάλιση, με το ενδιαφέρον όλων να στρέφεται στις δύο μεγάλες ασφαλιστικές που ελέγχονται από το κράτος, καθώς και στις πολυεθνικές δυνάμεις που ξεκαθαρίζουν ότι ο ρόλος τους στην εγχώρια αγορά θα ενδυναμωθεί.

Η χρονιά που ακολουθεί πρόκειται να σηματοδοτήσει νέες ανατροπές στην ασφαλιστική βιομηχανία, με deals εξαγορών ή άλλες στρατηγικές συνεργασίες, με πιθανή την επανάκαμψη του bancassurance, με ισχυρότερες από το παρελθόν τις συγκρούσεις στα δίκτυα πωλήσεων, με νέες κόντρες μεταξύ μικρών και μεγάλων ή αλλιώς μεταξύ φθηνών και? ακριβών εταιρειών, καθώς και με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο νέων ανακλήσεων αδειών ασφαλιστικών επιχειρήσεων από την Αρχή Εποπτείας.

Το σίγουρο είναι ότι το 2008 θα τα έχει όλα. Πώς θα μπορούσε εξάλλου να συμβεί κάτι διαφορετικό, όταν στις εξελίξεις αναμένεται να πρωτοστατήσουν εταιρείες όπως:

- Η Εθνική Ασφαλιστική που μόλις προ ημερών έθεσε τις μετοχές της εκτός Χρηματιστηρίου, που αποφάσισε νέα εθελουσία έξοδο, ανασύνταξε το business plan, αναμόρφωσε τις στρατηγικές της προτεραιότητες, έδωσε έμφαση στο banc assurance και πάνω απ? όλα αποφάσισε να συμμαζευθεί οικονομικά, δημιουργώντας την αίσθηση στην αγορά ότι τους μήνες που ακολουθούν κάτι μεγάλο θα συμβεί.

- Η Αγροτική Ασφαλιστική που πλέον δηλώνει ότι υπό προϋποθέσεις θα οδηγούνταν σε πώληση, έχει ήδη εξυγιάνει τον ισολογισμό της και επιμένει σε έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, ακολουθώντας επιθετική πολιτική τιμών.

- Η Allianz που επενδύει στρατηγικά στην πολιτική της κερδοφόρας ανάπτυξης, που μετέφερε το στρατηγείο της σε νέο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα, που δημιούργησε έναν καινοτόμο διαδικτυακό τόπο, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξαγορών και που ανεξάρτητα από το αν θα υπάρχει επιθετική κίνηση, η διοίκησή της διεκδικεί μερίδια διαμορφώνοντας ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του μέσου όρου της αγοράς.

- Η Ευρωπαϊκή Πίστη που πλέον έχοντας ως σύμμαχό της και στρατηγικό της εταίρο την Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε ένα μεγαλύτερο επιχειρηματικό σχήμα και που ήδη για λογαριασμό της η τράπεζα διαπραγματεύεται συνέργειες ή εξαγορές με εταιρείες όπως η Ευρώπη και η Ορίζων Ασφαλιστική.

- Η AXA Ασφαλίσεις και Επενδύσεις που προσφάτως εισήλθε στην εγχώρια αγορά εξαγοράζοντας την Alpha Ασφαλιστική και που διεκδικεί θέση ηγέτη με ένα εξαιρετικά ακριβό επικοινωνιακό πρόγραμμα, αλλά και με σοβαρές προθέσεις για νέες εξαγορές.

- Η Groupama Φοίνιξ που φρόντισε εξ αρχής να δώσει το στίγμα της, δηλώνοντας ότι θα επενδύσει στην οργανική ανάπτυξη και ταυτόχρονα θα αναζητήσει την εξασφάλιση νέου μεγάλου deal.

- Η Ασπίς που, ως όμιλος, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία μια σειρά από εξαγορές εκτός και εκτός Ελλάδος, δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει στην ίδια? γραμμή, αλλά και να επεκταθεί γεωγραφικά και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύοντας την εξωστρεφή της πολιτική.

- Η Activa Insurance που επιμένει στην πολιτική της υγιούς ανάπτυξης και που φέρεται αποφασισμένη να καθιερώσει και νέες καινοτομικές πρωτοβουλίες, πέραν αυτών που ίσχυσαν ήδη για τις διαδικασίες αποζημίωσης και την ασφάλιση κατοικιών και εν γένει περιουσιακών στοιχείων.

- Η Eurolife, που θα συνεχίσει στη στρατηγική της επιλογή, την ανάπτυξή της δηλαδή μέσω του banc assurance, που ήδη την ανέβασε στα υψηλά κλιμάκια του κλάδου Ζωής.

- Η Interamerican που παρουσιάζεται σταθερή στη νέα της εμπορική και αναπτυξιακή πολιτική, που ανοίγεται στον τομέα των εναλλακτικών δικτύων πώλησης και που πάντα έχει στα πλάνα της το ενδεχόμενο εξαγορών εκμεταλλευόμενη την κεφαλαιακή δύναμη της μητρικής Eureko.

- Η International Life που αν και δεν κατέληξε θετικά στις διαπραγματεύσεις με την Proton Bank, συνεχίζει να αναζητά στρατηγικό συνεργάτη, συνομιλώντας αυτή τη φορά με τη Global Finance.

- Η ING που επιμένει στη στρατηγική της συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και που πάντα θα πιστεύει ότι τα πολυεθνικά σχήματα έχουν μέλλον στην ελληνική αγορά, αφού μέχρι και σήμερα δεν κατέλαβαν τη θέση που τους? αρμόζει

- Η Alico AIG LIfe που σίγουρα δεν θέλει να χάσει τη δυναμική της στον τομέα των ομαδικών ασφαλίσεων και που παρά τα όσα ακούγονται για την αξιοπιστία του κλάδου, διαμορφώνει υψηλούς δείκτες ανάπτυξης.

- Η Generali που θα δώσει έμφαση στην οργανική ανάπτυξη με νέα προϊόντα για όλα τα δίκτυα - στηρίζοντας ιδιαίτερα το agency system και το πρακτορειακό δίκτυο και που δεν έχει αποκλείσει κινήσεις εξαγορών.

- Η Victoria που καθιέρωσε νέο καινοτόμο τιμολόγιο για τον κλάδο αυτοκινήτου, που αναμόρφωσε το εταιρικό της site και που, φέτος, θα διεκδικήσει ταχύτερη αύξηση της παραγωγής της.

Τρεις νέοι «παίκτες»

Ρυθμό στην ασφαλιστική αγορά αναμένεται να δώσουν το 2008 και τρεις νέες εταιρείες, για την αδειοδότηση των οποίων προ ημερών η Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης του ΥΠΑΝ γνωμοδότησε θετικά. Πρόκειται για τις Aplha Life εταιρεία ζωής του ομίλου της Alpha Bank, Εμπορική Ασφαλειών ΑΕΑΓΑ, θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας που θα έχει δραστηριότητα στις Γενικές Ασφάλειες και Directa ΑΕΓΑ, θυγατρική της Interlife με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που θα δραστηριοποιηθεί στις Γενικές Ασφάλειες, αλλά όχι στον κλάδο Αυτοκινήτου.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΠΙΚ



Σχολιασμένα