Κίνα: Η κεντρική τράπεζα μειώνει το επιτόκιο, ο Σι ανεβάζει τις προσδοκίες

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 15:53
UPD:15:56
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

O Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, υπογράμμισε την δέσμευση της Κίνας στην παγκόσμια εμπορική τάξη, την ώρα που οι διαπραγματευτές του φαίνεται να είναι κοντά στην ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου μίας συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Και ενώ εκείνος μιλούσε στη Σαγκάη, στο Πεκίνο η κεντρική τράπεζα μείωνε για πρώτη φορά από το 2016 το επιτόκιο για δάνεια ενός έτους στις τράπεζες, σε μία προσπάθεια να ανακόψει το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων. 

Από το βήμα της διεθνούς έκθεσης China International Import Expo, ο Σι υποσχέθηκε ότι θα «ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της χώρας στον κόσμο», ενώ απέφυγε να ασκήσει κριτική ή να αφήσει αιχμές κατά του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και των πρακτικών του, όπως είχε κάνει προηγούμενα χρόνια. Καμία αναφορά δεν έγινε από τον Κινέζο πρόεδρο ούτε στην προοπτική συμφωνίας. «Πρέπει όλοι να βάζουμε το καλό της ανθρωπότητας πρώτα αντί για τα συμφέροντα της κάθε χώρας» αρκέστηκε να πει.

Την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα έστελνε σήμα ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, κόντρα στους φόβους ότι θα στραφεί σε πιο περιοριστική πολιτική, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Μείωσε το επιτόκιο στα δάνεια ενός έτους κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,25% από 3,30%. Αν και μικρή, η μείωση πιστεύεται ότι θα καθησυχάσει σε έναν βαθμό τις αγορές και θα βάλει φρένο στις πιέσεις στα κρατικά ομόλογα.

Στον απόηχο της απόφασης, το γιουάν σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα ενδοσυνεδριακά η ισοτιμία έσπασε το φράγμα των 7 γιουάν ανά δολάριο. Και τελικά έκλεισε στα 6,9912, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Αυγούστου. 

Το όριο του 7 δεν έσπαγε επί χρόνια έως και το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κεντρική τράπεζα επέτρεψε στο κινεζικό νόμισμα να υποτιμηθεί σε τέτοιο βαθμό για πρώτη φορά από το 2008. Τότε το Πεκίνο θέλησε ουσιαστικά να στείλει το μήνυμα πως στον «πόλεμο» με τις ΗΠΑ έχει και αυτό το «όπλο» στα χέρια του. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα