Κέρδη για τρίτη μέρα η Ευρώπη

Πιέσεις δέχθηκε η Wall Street μετά την είδηση της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 00:01

ΚΕΡΔΗ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές εταιρειών του μεταλλευτικού και ενεργειακού τομέα να ηγούνται της ανόδου, επωφελούμενες από την άνοδο στην τιμή των εμπορευμάτων στην αγορά του Λονδίνου, ενώ οι πιέσεις δέχθηκε η Wall Street στον απόηχο μεικτών οικονομικών στοιχείων και της είδησης για τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία ενέτεινε τις γεωπολιτικές ανησυχίες διεθνώς.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη χθεσινή συνεδρίαση έπαιξαν οι μετοχές των Xstrata, Anglo American, Total και MAN, καθώς το αργό κατέγραψε υψηλό μηνός μετά την είδηση της δολοφονίας της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο.

Οι δείκτες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος στον απόηχο της δολοφονίας της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στο χάος για άλλη μια φορά την πολύπαθη χώρα, ενώ πιέσεις στους δείκτες ασκούν και τα μακροοικονομικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και έδειξαν επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,1%, στις 1.509,1 μονάδες, έπειτα από ένα διήμερο χριστουγεννιάτικο διάλειμμα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,29%, στις 6.497,80 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,24%, στις 5.627,48 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX σημείωσε κέρδη 0,45%, στις 8.038,60 μονάδες.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, τα νέα ήταν άσχημα, επισκιάζοντας το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων. Τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών και την ανεργία επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ οι προβλέψεις αναλυτών για μείωση των μερισμάτων κατά 40% της Citigroup ενέτειναν τους φόβους για το χρηματοοικονομικό τομέα.

Τέλος, απροσδόκητη αύξηση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, αντανακλώντας την αισιοδοξία των Αμερικανών για το μέλλον, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις τους για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκαν.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,57%, στις 15.564,69 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα