Επαναφέρει την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών η Bank of America Merrill Lynch μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, επισημαίνοντας πάντως πως η στάση της θα είναι προσεκτική. Το ερώτημα που θέτει ο οίκος είναι αν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες σε εύλογο διάστημα τα NPEs χωρίς να απαιτηθούν κεφάλαια.
Οι θετικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας και της ρύθμισης βελτίωσαν αυτή τη δυνατότητα από την πλευρά των επενδυτών, όπως αποδεικνύεται και από τις εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος οι διαρθρωτικοί κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί.
Στην ανάλυσή της σήμερα η Bank of America Merrill Lynch τονίζει ότι η Eurobank είναι η προτιμώμενη μετοχή της, ενώ για την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς η σύσταση είναι underperform, δηλαδή αναμένει αποδόσεις χειρότερες εκείνων της αγοράς.
Η Eurobank με σύσταση Buy θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα φθάσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα NPEs (c.9%) έως το 2021
Η Alpha Bank με σύσταση ουδετερότητας έχει υψηλό NPE αλλά το δικό της ισχυρό κεφάλαιο ενισχύει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Η Εθνική Τράπεζα με σύσταση underperform έχει την καλύτερη ρευστότητα και κάλυψη, αλλά η ποιότητα του κεφαλαίου της δεν είναι ισχυρή.
Η Πειραιώς επίσης με σύσταση underperform έχει κατώτερης ποιότητας κεφάλαια και ενεργητικό.
Οι προοπτικές βελτιώνονται
O οίκος παρατηρεί για τις τράπεζες:
- Η ρευστότητα έχει βελτιωθεί με αυξανόμενες εισροές καταθέσεων και επέκταση της πρόσβασης στις διατραπεζικές κεφαλαιαγορές.
- Η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων υποστήριξαν τους δείκτες κεφαλαίου, αύξησαν τις συναλλαγές, βελτίωσαν την τιμολόγηση των NPEs και αύξησαν τος αποτιμήσεις μετοχών.
- Η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων πρόκειται να αυξήσει τις τιμές εξασφάλισης, τις χαμηλότερες απομειώσεις και να αυξήσει την προθυμία των δανειοληπτών να καλύψουν το χρέος τους.
- Οι προσδοκίες μιας συστημικής λύσης για τα NPEs έχουν επίσης ενισχύσει το επενδυτικό αίσθημα
Η συμβολή του «Ηρακλή»
Υποστηρικτικά λειτουργεί ο Ηρακλής που θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για να στηρίξουν συνολικά 30 δισ. σε τιτλοποιήσεις NPES.
Η αποτελεσματικότητα θα εξαρτηθεί από το πως διάκεινται οι επενδυτές για τα ελληνικά ενεργητικά .
Το μέγεθος των ακάλυπτων NPE (περίπου 40 δισ. ευρώ) είναι σημαντικά υψηλότερο από το CET1 (περίπου 22 δισ. ευρώ).
Επιπλέον, οι δείκτες κεφαλαίου ενισχύονται από τον αναβαλλόμενο φόρο κάτι που εμποδίζει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν απώλειες.
Ακόμη και όταν οι ελληνικές τράπεζες πλησιάσουν τους στόχους του 2021, οι δείκτες NPE (c.20%) θα είναι σημαντικά υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2%).
Ετσι εάν η διαδικασία δεν εξελιχθεί ομαλά δεν θα πρέπει να αποκλείεται ως επιλογή μια λύση όχι και τόσο φιλική προς τις τράπεζες.
Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να απαιτήσουν βελτίωση στην ποιότητα του κεφαλαίου εάν και όταν η κερδοφορία ανακάμψει.
Η BofA/ML βλέπει επίσης διαρκή πίεση στα έσοδα:
Στις θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις συμπεριλαμβάνονται οι βελτιωμένες συνθήκες ρευστότητας, το γεγονός πως οι τράπεζες απέκτησαν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά, στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, στην ανάκαμψη της οικονομίας και στις συστηματικές προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων.
Οι τιμές- στόχοι
Για την Eurobank δίνει τιμή-στόχο 1,12 ευρώ ανά μετοχή (από 1,19 ευρώ στις 14 Σεπτεμβρίου), ενώ για την Alpha τιμή-στόχο 2,04 ευρώ ανά μετοχή (από 1,25 ευρώ), για την Εθνική Τράπεζα τιμή 3,04 ευρώ ανά μετοχή (από 2,89 ευρώ), το ίδιο και για την Τράπεζα Πειραιώς (από 2 ευρώ).
naftemporiki.gr