Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Επί χρόνια οι σχετικές έρευνες του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας μας θέλουν «πρωταθλητές» στα φορολογικά βάρη και οι επενδυτικοί οίκοι επισημαίνουν τις παρενέργειες της υπερφορόλοησης. Πώς όμως τα πάμε στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων σε σύγκριση με τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Εκεί πιάνουμε απλά το μέσο όρο, γεγονός που αποκαλύπτει ότι πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν στο μέτωπο της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ως ποσοστό του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές, που μπαίνουν στα ταμεία του ελληνικού κράτους είναι πολύ κοντά στο μέσο όρο τόσο της ζώνης του ευρώ όσο και της Ε.Ε. των 28.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα ανήλθαν κοντά στο 41% του ΑΕΠ το 2018, οριακά αυξημένα σε σχέησ με την προηγούμενη χρονιά, την ώρα που στην Ευρωζώνη είναι στο 41,7% και συνολικά στην κοινότητα στο 40,2%.
Πρωταθλητές και ουραγοί
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γαλλία (48,4%) , στο Βέλγιο (47,2%) και στη Δανία (45,9%). Από κοντά ακολουθούν η Σουηδία (44,4%), η Αυστρία (42,8%), η Φινλανδία (42,4%) και η Ιταλία (42%).
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εξ αυτών είναι χώρες που φημίζονται παράλληλα για ισχυρό κοινωνικό κράτος και δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες τους, με τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών για το πώς αξιοποιούνται οι φόροι που πληρώνουν να είναι αισθητά υψηλότερο.
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά συναντάμε σε χώρες, που είναι γνωστές για τους εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Πρόκειται για την Ιρλανδία (23%), τη Ρουμανία (27,1%), τη Βουλγαρία (29,9%), τη Λιθουανία (30,5%) και τη Λετονία (31,4).
Τη μεγαλύτερη αύξηση στο μερίδιο που καταλαμβάνουν τα φορολογικά έσοδα στο ΑΕΠ παρουσίασαν το Λουξεμβούργο (από 39,1% το 2017 σε 40,7% το 2018) και η Ρουμανία (από 25,8% σε 27,1%). Συνολικά 16 κράτη μέλη είδαν τα φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές να ακολουθούν την ανιούσα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στον αντίποδα σε επτά είχαμε μειώσεις. Οι μεγαλύτερες στη Δανία (από 46,8% σε 45,9%), στην Ουγγαρία (από 38,4% στο 37,6%) και στη Φινλανδία (από 43,1% στο 42,4%).
Ποιοι φόροι αποδίδουν τα περισσότερα
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 οι φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών κάλυψαν το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων στην Ε.Ε. (13,6% του ΑΕΠ), ενώ ακολούθησαν οι ασφαλιστικές εισφορές (13,3%) και οι φόροι εισοδήματος και πλούτου (13,2%).
Οι διαφορές μεταξύ των κρατών- μελών είναι μεγάλες. Έτσι ενώ η πρώτη κατηγορία καλύπτει το 22,4% του ΑΕΠ στη Σουηδία, στην Ιρλανδία αντιστοιχεί μόλις στο 8% και στη Γερμανία στο 10,8%.
Όσο για τους φόρους εισοδήματος στη Δναία αντιστοιχούν στο 28,9% του ΑΕΠ την ώρα που στη Βουλγαρία το αντίστοιχο ποσοστό 5,8% και στη Ρουμανία μόλις 4,9%.
Το τοπίο στην Ελλάδα
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ έδειξε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο της φορολογικής ανταγωνιστικότητας, το οποίο και κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και την τόνωση κατανάλωσης και ανάπτυξης, παραμένουν φτωχές. Στη σχετική κατάταξη του ΟΟΣΑ για το 2019 η χώρα μας είναι 30η μεταξύ 36 κρατών, έχοντας πάντως ανέβει ένα σκαλοπάτι σε σχέση με πέρυσι.
Στις αδυναμίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος ο ΟΟΣΑ προσδιορίζει τον πολύ υψηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στο 28% την ώρα που ο μέσος όρος των μελών του είναι 23,6%. Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις έχουν σοβαρούς περιορισμούς στο ύψος των λειτουργικών ζημιών, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη και δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις ζημιές για να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδημα του παρελθόντος.
Έμφαση δίνεται και στον ΦΠΑ, με τον ΟΟΣΑ να υπογραμμίζει ότι ο συντελεστής του 24% είναι ένας από τους υψηλότερους στον ανεπτυγμένο κόσμο «σε μία από τις πιο στενές βάσεις».
naftemporiki.gr