Το Φεβρουάριο ο ανάδοχος για το συνεδριακό Φαλήρου

Το έργο θα γίνει με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 09:21

ΤON προσεχή Φεβρουάριο υπολογίζεται ότι θα αναδειχθεί ο ανάδοχος για τη μετατροπή της Ολυμπιακής εγκατάστασης του ταε κβο ντο σε διεθνές συνεδριακό κέντρο με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, από το διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου το Σεπτέμβριο του 2009 να είναι έτοιμο το κέντρο να φιλοξενήσει τις πρώτες συνεδριακές εκδηλώσεις.

Τους φακέλους των πέντε υποψηφίων επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν την ανάληψη του έργου εξετάζει η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, μετά την αποχώρηση του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ, από τη θέση του προέδρου της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ που είχε χειριστεί όλο το σχέδιο παραχώρησης της εγκατάστασης, για να αναλάβει τον ΟΠΑΠ. Η θέση του κ. Χατζηεμμανουήλ παραμένει κενή και τη διαδικασία του διαγωνισμού έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα ποιοτικά δεδομένα της πρότασης και η ανταγωνιστικότητα της οικονομικής προσφοράς θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά με βάση τα οποία θα γίνει η επιλογή του αναδόχου.

Δηλαδή οφείλει να καλύψει ο ανάδοχος το συνολικό κόστος της μελέτης και κατασκευής του συνεδριακού κέντρου και τις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του, έναντι μορφής ενοικίου που θα του καταβάλει τμηματικά η Ολυμπιακά Ακίνητα.

Επίσης ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη για την καθαριότητα και ασφάλεια του κέντρου, ενώ η παρακολούθηση και ο έλεγχος της απόδοσής του, καθώς και της παροχής υπηρεσιών που θα περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της σύμπραξης θα γίνεται μέσω συστήματος παρακολούθησης σε καθημερινή βάση.

Τι αναλαμβάνει

Συνοπτικά με βάση το σχεδιασμό ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, μετασκευή, ανακατασκευή, τεχνική διαχείριση, χρηματοδότηση και συντήρηση του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου και του περιβάλλοντος χώρου έναντι αμοιβής έως και 65 εκατ. ευρώ τα οποία θα καταβληθούν σε 25 ετήσιες δόσεις.

Αμέσως μετά την ανάδειξη του αναδόχου στο διαγωνισμό αυτό θα συνεχιστεί η δεύτερη φάση του άλλου διαγωνισμού για την επιλογή του σχήματος που θα αναλάβει τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου για 25 χρόνια.

Ηδη στην πρώτη φάση του διαγωνισμού αυτού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις υποψήφιοι η Helexpo, η γαλλική εισηγμένη εταιρεία GL, που δραστηριοποιείται στο χώρο των εμπορικών κέντρων και η κοινοπραξία των εταιρειών C&C International SA - Damco Energy SA - Lamda Development SA - REDS SA - ROTA ltd, εκ των οποίων θα αναδειχθεί ο ανάδοχος με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το εμβαδόν της εγκατάστασης είναι 1.200 τ.μ. θα διαθέτει κερκίδες χωρητικότητας 2.800 θέσεων με δυνατότητα μετακίνησής τους με τηλεσκοπικό μηχανισμό παρέχοντας ελεύθερο χώρο στην κύρια αρένα μέχρι 3.700 τ.μ. και δυνατότητα 800 θέσεων στάθμευσης εξωτερικά.

Από τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου με βάση τη μελέτη της Ολυμπιακά Ακίνητα θα προκύψουν έσοδα της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, καθώς υπολογίζονται 130.000 επισκέπτες ετησίως με μέση διαμονή 2,5 ημέρες και μέση δαπάνη 300 ευρώ για τα διάφορα έξοδά τους.

Οι άλλες εγκαταστάσεις

Εξάλλου το ελληνικό δημόσιο έχει εξασφαλίσει από την παραχώρηση σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης των άλλων 6 βασικών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ποσό ύψους 1,53 δισ. ευρώ, καθώς και 15 εκατ. ευρώ το χρόνο από τη μετακύληση στους αναδόχους του κόστους συντήρησης, λειτουργίας και φύλαξης.

Αναλυτικά έχουν εγκατασταθεί οι ανάδοχοι στο γήπεδο μπάντμιντον στο Γουδή που είναι η κοινοπραξία Αdam Productions-Γεώργιος Παναγιώτης και Δημήτριος-Δημ. Κοντογιάννης, η οποία λειτουργεί το μεγαλύτερο θέατρο της χώρας, χωρητικότητας 2.500 θέσεων, που θα αποφέρει γύρω στα 15 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι το οποίο μετατρέπεται σε πολυχώρο εμπορίου, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, από τη Lamda Development, με δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας και απόδοση της εκμετάλλευσης 365 εκατ. ευρώ, ενώ σε τμήμα του θα δημιουργηθούν το μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και το Παγκόσμιο Μουσείο Αθλητισμού, από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΟΕ.

Η εγκατάσταση Σλάλομ Κανόε Καγιάκ στο Ελληνικό θα αποτελέσει πρότυπο «υδροπάρκο» που θα διατίθεται για αθλητικές εκδηλώσεις από την κοινοπραξία JP ¶βαξ - ΓΕΚ - Βιοτέρ - Corfu Waterpark, και θα αποφέρει έσοδα 130 εκατ. ευρώ, ενώ το Γυμναστήριο Γαλατσίου θα λειτουργήσει από την κοινοπραξία Acropol Χαραγκιώνης - Sonae Sierra ως χώρος εμπορίου, ψυχαγωγίας, αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων, αποφέροντας έσοδα στο δημόσιο της τάξης των 154 εκατ. ευρώ.

Η εγκατάσταση μπιτς βόλεϊ στο Παλαιό Φάληρο, την εκμετάλλευση της οποίας έχει αναλάβει η εταρεία Σ. Κ. Παζαρόπουλος ΑΕ θα διαμορφωθεί για να φιλοξενεί πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις αποφέροντας έσοδα στο δημόσιο ύψους 49 εκατ. ευρώ.

Τέλος υπογράφηκαν συμβάσεις για την παραχώρηση του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο που θα στεγαστεί η Ελληνική Αστυνομία του Ολυμπιακού Κέντρου Νίκαιας όπου θα στεγαστεί το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ το Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι θα στεγάσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, η Μαρίνα του Φαλήρου παραχωρήθηκε στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

Οι πέντε υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου είναι:

- Όμιλος Hochtief PPP Solutions Gmbh - J&P Αβαξ - ΒΙΟΤΕΡ

- ΑΤΕ bank - Αναστηλωτική - Θεμέλη

- Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ

- Ομιλος προσώπων Innisfree limited - Εδραση Χ. Ψαλλίδας - ΕΚΤΕΡ - ΕΛΕΡΓΟ - ΕΡΕΤΒΟ - Κλ. Ρούτσης - Νόστος

- ΓΕΚ.

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΒΑΞ
  • ΒΙΟΤ
  • ΕΚΤΕΡ
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ
  • ΛΑΜΔΑ



Σχολιασμένα