Βεβαρημένο κλίμα

Από τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν
Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2007 00:01

ΣE αρνητικό έδαφος κινήθηκαν στην τελευταία πλήρη συνεδρίαση του έτους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδεύοντας προς το κλείσιμο του 2007 με συνολικά κέρδη 1,5%, καθώς τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα πλήξει τις εταιρικές κερδοφορίες.

Η Wall Street προσπάθησε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, εν μέσω προσδοκιών ότι η μείωση επιτοκίων θα βοηθήσει στην αποτροπή οικονομικής ύφεσης.

Το βεβαρημένο κλίμα από τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, επιδείνωσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν στο φως της δημοσιότητας. Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία υποχώρησαν το Δεκέμβριο, ενώ και οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη σημείωσαν στασιμότητα για τρίτο συνεχή μήνα. Οι πιέσεις εντάθηκαν από τη «βουτιά» των πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,32%, στις 6.476,90 μονάδες, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε μηδενική μεταβολή, στις 5.627,25 μονάδες. Στον αντίποδα, στη Φραγκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε στις 8.067,32 μονάδες, με κέρδη 0,36%, τερματίζοντας το έτος με κέρδη 22,3%.

Η Alcatel-Lucent και η CRH ηγήθηκαν των απωλειών στην ομάδα των εταιρειών που είναι ευαίσθητες στις μεταβολές του οικονομικού κλίματος. Πρωταγωνιστές στα κέρδη ήταν η Alitalia, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Air-France.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με την αγορά να αντιδρά θετικά στο ενδεχόμενο πώλησης προβληματικών μονάδων από πλευράς των τραπεζών προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην πιστωτική κρίση.

Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκε και ο ενεργειακός κλάδος, καθώς το αργό διαπραγματεύεται σε υψηλό ενός μηνός, στα 97,40 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,65%, στις 15.307,78 μονάδες. Ο δείκτης χρηματιστηρίου στη Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,89%, κλείνοντας το έτος με κέρδη 97%. Το 2006 τα κέρδη του δείκτη ήταν 130%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα