Ντράγκι: Το μήνυμα στις κυβερνήσεις, η απάντηση στην κριτική και ο απολογισμός

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 15:48
UPD:17:25
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής ο Μάριο Ντράγκι δεν επεφύλαξε εκπλήξεις στην συνεδρίαση με την οποία ολοκληρώνεται η «συναρπαστική», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε οκταετής θητεία του στο τιμόνι της ΕΚΤ. Στη συνέντευξή Τύπου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που ελήφθησαν από τον Σεπτέμβριο και υπογραμμίζοντας τους επίμονους κινδύνους για την οικονομία ανέφερε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι αναγκαία. Το κύριο μήνυμά του κατευθύνεται προς κυβερνήσεις του ευρώ. Είχε δε και ένα ξεχωριστό μήνυμα για την Ελλάδα. 

Για πολλοστή φορά ο Ιταλός τραπεζίτης εξήγησε πως «για να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής, πρέπει και άλλοι τομείς πολιτικής να συμβαλλουν πιο αποφασιστικά».

«Οι κυβερνήσεις με περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών πρέπει να δράσουν με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο» διεμήνυσε, σε μία έμμεση αναφορά προς τη Γερμανία και άλλες μεγάλες οικονομίες του ευρώ, που δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές προκλήσεις. Όσο για τους υπόλοιπους; «Οι χώρες στις οποίες το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, θα πρέπει να επιδιώξουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε. 

Οι επισημάνσεις για τις οικονομικές συνθήκες

«Οι κίνδυνοι για τη ζώνη του ευρώ επιμένουν και ειδικά αυτό που πηγάζουν από την παρατεταμένη παρουσία αβεβαιοτήτων, που συνδέονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, τη στροφή στον προστατευτισμό και τα τρωτά σημεία των αναδυόμενων αγορών» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως παρόλο που η αγορά εργασίας εμφανίζει καλύτερη εικόνα, η ανάπτυξη έχει σαφώς επιβραδυνθεί και κρατάει υπό πίεση τον πληθωρισμό. Υπό τις συνθήκες αυτές το Δ.Σ., όπως είπε, είναι πάντα έτοιμη να προσαρμόσει αναλόγως τα εργαλεία του ώστε να διασφαλίσει την άνοδο του πληθωρισμού κοντά στον στόχο. 

Η απάντηση στην κριτική για τα αρνητικά επιτόκια

Η συνολική αποτίμηση του αντίκτυπου, που έχουν τα αρνητικά επιτόκια, είναι θετική, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι. Όπως είπε η βελτίωση που επιτεύχθηκε στις οικονομικές συνθήκες υπερκάλυψε τις όποιες παρενέργειές τους. 

Οι διαφωνίες στους κόλπους του Δ.Σ. 

Κληθείς να σχολιάσει τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών του Δ.Σ. της ΕΚΤ, με τις οποίες εκφράστηκε η αντίθεση στην απόφαση για επαναφορά της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) o Ντράγκι δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω έκταση στο θέμα. «Έχουμε συζητήσεις. Όλοι έχουν συζητήσεις και κάποιες φορές υπάρχουν και διαφωνίες». Συμπλήρωσε δε πως «οι διαφωνίες είναι συχνά δημόσιες και άλλες φορές δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Δεν είναι η πρώτη φορά» σχολίασε. 

Η αναφορά στην Ελλάδα 

Δεν θα μπορούσε να μην δεχθεί ερώτηση για τη χώρα μας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους. «Είναι μία καλή περίοδος για την Ελλάδα» σχολίασε, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές χρέους και την έκδοση τρίμηνων εντόκων με αρνητικό επιτόκιο. 

 Τόνισε ακόμη πως «η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα μία επιτυχία», προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται στις πολιτικές, που ακολούθησε, αλλά και στην προσπάθεια των πολιτών. 

Αναγνώρισε πως οι απλοί πολίτες «πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα» κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και προειδοποιήσε πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, αφού διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα όσα κατακτήθηκαν. 

Και ο δικός του απολογισμός

Πώς αισθάνεται λοιπόν ο άνθρωπος που το 2012 είπε το «ό,τι χρειαστεί» και πιστώνεται τη διάσωση του ευρώ; «Αισθάνομαι σαν κάποιος, που προσπάθησε να ανταποκριθεί στην εντολή που είχε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε εμφανώς συγκινημένος ο Ιταλός τραπεζίτης. «Εάν για κάτι είμαι υπερήφανος είναι πως πάντα ακολούθησα την εντολή μας και δεν το έβαλα ποτέ κάτω» συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να κρατήσει το δώρο που έλαβε τον Μάρτιο του 2012 από την εφημερίδα Bild, απάντησε θετικά, επικαλούμενος τη γερμανική ρήση: Geschenkt ist geschenkt (Το δώρο είναι δώρο).

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η Bild προσέφερε στον Ιταλό αξιωματούχο ένα πρωσικό κράνος από το 1871 προκειμένου να δείξει πως πιστεύει ότι εκείνος θα εμμείνει στη γερμανικού στυλ πειθαρχία. Ο Ντράγκι το κρατάει έκτοτε στο γραφείο του. Αυτό δεν άλλαξε ακόμη και όταν η εφημερίδα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του παρομοιάζοντάς με δράκουλα που ρουφάει το αίμα των αποταμιευτών μέσω των αρνητικών επιτοκίων. 

Ανεξάρτητα από τις όποιες βολές δέχθηκε- πρωτίστως από Γερμανούς- ο Ντράγκι χαρακτήρισε την εμπειρία του στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ ως «έντονη, βαθιά και συναρπαστική». 

Στις επίμονες ερωτήσεις για τα μελλοντικά του σχέδια δε παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη γυναίκα του, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αυτή θα ξέρει».

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα