ΕΚΤ: Προειδοποίηση σε Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία

Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2006 09:18

ΑΥΣΤΗΡΗ προειδοποίηση προς Ελλάδα Γερμανία και Γαλλία, για άμεση προσαρμογή τους στο κριτήριο του ελλείμματος, που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, απηύθυνε χθες, μέσα από συνέντευξη του στη γερμανική Boersen Zeitung, ο κ. Otmar Issing, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Issing, κάλεσε τις κυβερνήσεις των τριών κρατών μελών της Ευρωζώνης, που έχουν έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ, για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, να εφαρμόσουν με αυστηρότητα τους αναθεωρημένους, ελαστικότερους κανόνες του Συμφώνου το 2006.

Ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος, χαρακτήρισε μάλιστα ως «πείραμα» για τη σωστή εφαρμογή και τελικά, τη βιωσιμότητα των νέων κανόνων, τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και των δύο μεγαλύτερων οικονομικών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται, ότι το περασμένο καλοκαίρι, μετά από εισήγηση της Commission και με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN) το σύμφωνο σταθερότητας έγινε λιγότερο αυστηρό.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η παράταση της περιόδου προσαρμογής των κρατών μελών που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, από το ένα στα δύο έτη. Επίσης, αποφασίστηκε να συνεκτιμάται στην παρακολούθηση και την επιβολή κυρώσεων των χωρών αυτών, η πορεία του οικονομικού τους κύκλου και το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα.

Όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα του Reuters, που αναδημοσιεύει μέρος της συνέντευξης του κ. Issing, τον Ιανουάριο, η Γερμανία θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει αν θα διατηρήσει ή θα ανακαλέσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα