Βενεζουέλα: Στα χαμηλότερε επίπεδα επτά ετών η ανεργία

Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2006 09:39

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα πλέον των επτά ετών, υποχώρησε τον Δεκέμβριο η ανεργία, στη Βενεζουέλα, καθώς οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες, τροφοδότησαν την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 8,9%, από το 10,9% που ήταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2004 ήταν στο 10,9%.

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 9,4% φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας στις 28 Δεκεμβρίου. Το ΑΕΠ, αναπτύχθηκε για ένατο τρίμηνο, τη χρονική περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου της τράπεζας, Gaston Parra, ο οποίος δεν έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο.

Η μείωση της ανεργίας βοηθήθηκε και από την απόφαση της Στατιστικής Υπηρεσίας να αφαιρέσει περισσότερους από 200.000 ανθρώπους από την ενεργή οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Ο αριθμός των ενεργών στην οικονομία ανθρώπων μειώθηκε 3,2% πέρυσι, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Οι δαπάνες του κράτους αυξήθηκαν 38% μέχρι και τον Οκτώβριο, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου. Η οικονομία της Βενεζουέλας το 2004 είχε αναπτυχθεί κατά 17,9%.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,8% τον Δεκέμβριο μετά την άνοδό τους κατά 1,1% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την κεντρική Τράπεζα. Ο πληθωρισμός μέσα στο έτος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών στο 14,4% από 19,2% το 2004 και από 27% το 2003, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει φέτος τον πληθωρισμό στο 10%.

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα εισάγει περίπου το 60% των τροφίμων, των φαρμάκων και των ηλεκτρονικών αγαθών που καταναλώνει, καθώς πολλές εταιρείες βασίζονται σε εισαγόμενα εξαρτήματα και πρώτες ύλες για να λειτουργήσουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα