ΥΠΟΙΚ: Εννέα μειώσεις φόρων για το 2020

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 20:26
UPD:20:28
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά την τοποθέτησή του επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού. 

Όπως ανέφερε «η φορολογική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση έχει αναπτυξιακή διάσταση. Ταυτόχρονα όμως, μέσα από την αύξηση των δεικτών φορολογικής συμμόρφωσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, πετυχαίνουμε τη διασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, που θα χρησιμοποιηθεί τα δύο επόμενα χρόνια για την περαιτέρω μείωση των φόρων, γιατί στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής, αυτής που ενέκριναν με την ψήφο τους οι πολίτες, είναι η μείωση των φόρων».

Επεσήμανε, δε, πως όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ττη φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, όπως τα παρέθεσε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών:

  • ο δείκτης εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων ανήλθε στο 91,03%, το πιο υψηλό ποσοστό της τελευταίας τριετίας
  • ο δείκτης εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων άγγιξε το 68,79%, την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων ετών
  • η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κινείται στο 84,01%, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βεσυρόπουλος, το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού του 2020, αποτυπώνει τους στόχους της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία, για πρώτη φορά εφαρμόζεται φορολογική πολιτική με αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση που παράγει αποτελέσματα και έχει στον πυρήνα της τη μείωση των φόρων.

Ειδικότερα, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι το 2020, θα υπάρξουν συγκεκριμένες μειώσεις των φόρων που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα:

  • μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και δημοσιονομικό κόστος 566 εκατομμύρια ευρώ 
  • μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα και για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% που είναι σήμερα στο 9%, με ταυτόχρονη αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το δημοσιονομικό κόστος και του συγκεκριμένου μέτρου είναι 281 εκατομμύρια ευρώ 
  • μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Το δημοσιονομικό κόστος θα είναι 69 εκατομμύρια ευρώ.
  • μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης, προκειμένου η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου να φανεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 138 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αναστολή του ΦΠΑ για μία τριετία στα νεόδμητα ακίνητα - διαμερίσματα, με δημοσιονομικό κόστος 26 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας για μια τριετία στις αγοραπωλησίες ακινήτων, με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. 
  • Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, που θα γίνει γεννηθεί μετά 1/1/2020. Το δημοσιονομικό κόστος του συγκεκριμένου μέτρου, ανέρχεται σε 123 εκατομμύρια ευρώ.
  • Μετάταξη στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, 13% για τα βρεφικά είδη και για τα κράνη ασφαλείας, με δημοσιονομικό κόστος 12 εκατομμύρια ευρώ.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα, με δημοσιονομικό κόστος 123 εκατομμύρια ευρώ.

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μειώσεων φόρων και κοινωνικά στοχευμένων μέτρων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου» προανήγγειλε ο κ. Βεσυρόπουλος. 

Εξάλλου, τόνισε ότι πέρα από τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων και διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου, η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων παράλληλα με την πολιτική μείωσης των φόρων.

Το σχέδιο αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Βεσυρόπουλος, αποτυπώνεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και περιλαμβάνει:

  • Αύξηση των εσόδων από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 642 εκατομμύρια ευρώ. Έσοδα που θα προέλθουν, όχι μόνο από την αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης - μιας κορυφαίας καινοτομίας.
  • Εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών με δίκαια κριτήρια, με βάση τις πραγματικές εμπορικές αξίες. Υπάρχουν πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες, που απέχουν πολύ από τις εμπορικές αξίες. Τα έσοδα που έχουν προϋπολογισθεί είναι 142 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αύξηση των εσόδων από το διαδικτυακό στοίχημα της τάξης των 73 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Αύξηση των εσόδων κατά 60 εκατομμύρια ευρώ από την εντατικοποίηση των ελέγχων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, όπως το Airbnb.
  • Αύξηση των εσόδων κατά 50 εκατομμύρια ευρώ από την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, για την επίλυση εκκρεμών φορολογικών διαφορών στα διοικητικά δικαστήρια.
  • Πρόσθετα έσοδα 300 εκατομμυρίων ευρώ από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, για την οποία κρίνεται ικανοποιητική η ανταπόκριση των πολιτών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα