Καθησυχαστικό το ΥΠΑΝ για την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο

Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2006 16:33

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο.

Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom διαβεβαίωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΔΕΠΑ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό της Ελλάδας με φυσικό αέριο.

Πάντως, η ΔΕΠΑ αποφάσισε να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία, το οποίο αποθηκεύεται στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση.

Οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι αν υπάρξει πρόβλημα, δεν θα γίνουν περικοπές στην οικιακή και εμπορική κατανάλωση, αλλά κατά προτεραιότητα στη ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΕΠΑ είναι σε εγρήγορση, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην κατανάλωση φυσικού αερίου, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τους βιομηχανικούς, λόγω της τιμολογιακής διαμάχης Ρωσίας-Ουκρανίας, τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό Flash. Όπως πρόσθεσε ο κ. Σιούφας, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεννόηση με την Gazprom, με τη ρωσική πρεσβεία και με την αυστριακή Προεδρία της Ε.Ε.. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα ανατιμήσεων των τιμών του αερίου στην Ελλάδα.

Οι ανάγκες φυσικού αερίου της Ελλάδας καλύπτονται κυρίως από τη Ρωσία και δευτερευόντως από την Αλγερία. Ο κ.Σιούφας επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, αλλά μια εμπλοκή λόγω Ρωσίας θα δημιουργήσει γενικότερα ζητήματα, γιατί όλοι οι αγωγοί διέρχονται μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας.

«Ένας εμπνευσμένος πολιτικός, ο Αναστάσης Πεπονής, που έφερε και το φυσικό αέριο στη χώρα, δημιούργησε την εναλλακτική προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Εμείς έχουμε ξεκινήσει από το 2005 πλήρη αναβάθμιση για να διπλασιάσουμε σχεδόν τις ποσότητες του φυσικού αερίου που θα είναι αποθηκευμένες σε υγρή μορφή στη Ρεβυθούσα. Και παίρνουμε όλα τα μέτρα, γιατί το φυσικό αέριο είναι βασικό στοιχείο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα