Σιγκαπούρη: 9,7% η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το δ' τρίμηνο

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2006 07:58

ΜΕ ταχύτερο ρυθμό, απ΄ό,τι αναμενόταν, αναπτύχθηκε η οικονομία της Σιγκαπούρης σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο μετά την αύξηση της παγκόσμια ζήτησης για ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και ηλεκτρονικών βιντεοπαιχνιδιών, που ώθησαν ανοδικά τις εξαγωγές των ηλεκτρονικών.

Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε από την αναθεωρημένη 8,6% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του υπουργείου Εμπορίου. Κατά μέσον όρο, επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμούσαν, ότι η ανάπτυξη θα ήταν 7,5%. Η οικονομία το 2005 αναπτύχθηκε 5,7%, ανακάμπτοντας από τη συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο.

Η δημοτικότητα των μικρών συσκευών, όπως του iPod της Apple και του Xbox 360 της Microsoft, αναζωογόνησαν τις πωλήσεις των κατασκευαστών στη Σιγκαπούρη, συμπεριλαμβανομένης και της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. Η έκθεση της Σιγκαπούρης, η πρώτη που ανακοίνωσε στοιχεία για το τρίμηνο στην Ασία, καταδεικνύει ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να υπερβεί τις προσδοκίες σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Ν. Κορέα και η Ταϊβάν, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Η δείκτης Straits Times σημείωσε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 2.359,70 μονάδες, στις 11:51' π.μ., τοπική ώρα. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της United Overseas Bank Ltd., καθώς εικάζεται ότι η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης θα αυξήσει τα κέρδη. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο για έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις 2 Αυγούστου.

Το δολάριο της Σιγκαπούρης σημείωσε άνοδο 2,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο και είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 15 ασιατικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα