Aνοδικά κινείται η τιμού του αργού πετρελαίου

Καθώς εικάζεται ότι η προστριβή Ρωσίας-Ουκρανίας για το αέριο θα αυξήσει τη ζήτηση
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2006 08:17
UPD:19:18

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για τέταρτη ημέρα, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση πετρελαίου, ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς οι χρήστες αλλάζουν καύσιμα.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Γαλλία, την Ιταλία και άλλους Ευρωπαίους πελάτες μειώθηκαν, μετά την διακοπή των φορτώσεων αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών στην Ουκρανία την 1 η Ιανουαρίου. Η OAO Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο αερίου της Ρωσίας, ζήτησε από την Ουκρανία να καταβάλλει πέντε φορές περισσότερο για το καύσιμο φέτος έναντι του 2005. Ο αγωγός της Ουκρανίας διοχετεύει φυσικό αέριο τη Δυτική Ευρώπη, η οποία αγοράζει περίπου το 1/ 4 του συνόλου των αναγκών της από τη Ρωσία.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 56 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 61,60 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Το πετρέλαιο, στη 1:14' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 61,33 δολ. το βαρέλι. Πέρυσι, οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν 40%, περισσότερο από την αύξηση σε ποσοστό 34% που είχαν σημειώσει το 2004.

Οι τιμές του φυσικού αερίου για παράδοση την επόμενη ημέρα στη Βρετανία αυξήθηκαν χθες 19% στο APX Gas Exchange. Οι τιμές ενεργείας στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας της Ευρώπης, σημείωσαν άνοδο 6%, σύμφωνα με τις τιμές της Spectron Plc στο Bloomberg.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ μειώθηκαν τον Δεκέμβριο στο 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τα χαμηλότερα επίπεδα από την τυπική λήξη του πολέμου το 2003, σύμφωνα με το British Broadcasting Corp. (BBC).

Στις 30 Δεκεμβρίου, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2005, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 72 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 61,04 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 13 Δεκεμβρίου. Κλειστό ήταν χθες το Χρηματιστήριο, λόγω του εορτασμού του Νέου Ετους.

Δεκαέξι από τους 37 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News την εβδομάδα που πέρασε, είπαν, ότι οι τιμές θα σημειώσουν ελαφρά διαφοροποίηση στα 61 δολ. το βαρέλι αυτήν την εβδομάδα, καθώς φαίνεται ότι τα αποθέματα του αργού θα είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν μια πιθανή μείωση της παραγωγής των χωρών μελών του ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει στη Βιέννη στις 31 Ιανουαρίου για να θέσει τις ποσοστώσεις παραγωγής για το δεύτερο τρίμηνο, εποχή κατά την οποία τυπικά η ζήτηση του πετρελαίου μειώνεται, μετά το τέλος του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Η προστριβή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κλιμακώνεται σε μία στιγμή που τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται στην Ευρώπη. Το βρετανικό αέριο για άμεση παράδοση στο APX Exchange υπερδιπλασιάστηκε πέρυσι, καθώς η χώρα άρχισε να αυξάνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου έναντι αυτού που παράγει.

Το φυσικό αέριο αποτελεί περίπου το 23% των αναγκών της Δυτικής Ευρώπης σε ενέργεια και περίπου το 50% σε χώρες όπως η Ολλανδία, σύμφωνα με την Fortis Bank.

H τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση Φεβρουαρίου, υποχώρησε έως και 5,6%, φθάνοντας στα 10,596 δολ., ανά εκατ. θερμικές βρετανικές μονάδες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Οι τιμές, βρίσκονται 86% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα