Γερμανία: Ηπιος καιρός, μείωση της ανεργίας

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2006 11:37

ΜΕΙΩΘΗΚΕ η ανεργία στη Γερμανία στα χαμηλότερα επίπεδα 15 ετών τον Δεκέμβριο, καθώς ο καλύτερος καιρός από το κανονικό αύξησε την απασχόληση στις κατασκευές, ένα ακόμη στοιχείο ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναπτύσσεται.

Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία – προσαρμοσμένος στις εποχιακές διακυμάνσεις – υποχώρησε κατά 110.000 ανθρώπους, στα 4,64 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Ενωσης Απασχόλησης στη Νυρεμβέργη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση σε μηνιαία βάση μετά την ένωση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία, τον Οκτώβριο του 1990. Τριάντα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα μειωνόταν κατά 7.500 ανθρώπους. Εποχιακώς προσαρμοσμένος ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 11,2% από 11,4%.

Η μείωση της ανεργίας φέτος στη Γερμανία, η οποία αποτελεί περίπου το 1/3 της οικονομίας των 12 χωρών μελών της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ θα καταστήσει πιο εύκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού από τα σημερινά επίπεδα που ακόμη κρίνονται «προσαρμόσιμα». Η ΕΚΤ την 1η Δεκεμβρίου αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάσδας στο 2,25%, προκειμένου να περιορίσει την επιτάχυνση του πληθωρισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα