Ευρωζώνη: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2006 12:07

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε χρονικό διάστημα 16 μηνών αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, καθώς η υποχώρηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, τροφοδότησε τις εξαγωγές.

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 53,6 από 52,8 που ήταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την NTC Research Ltd., που στοιχειοθέτησε τα στοιχεία μετά από έρευνα σε περίπου 3.000 στελέχη, για λογαριασμό της Royal Bank of Scotland Group Plc. Ο δείκτης πάνω από τα 50, καταδεικνύει ανάπτυξη. Συνολικά 28 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ανήρχετο στο 53,4.

Η κατά 13% υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ πέρυσι και η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου ώθησαν στα ύψη την εμπιστοσύνη των στελεχών σε συνδυασμό με την αύξηση των κερδών σε εταιρείες όπως την Continental AG, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ελαστικών αυτοκινήτων στον κόσμο. Με την οικονομία περιφέρειας ύψους 9 τρισ. δολ. να τονώνεται, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει περισσότερο χώρο να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα. Ο Dow Jones Stoxx 600 Index σημείωσε άνδοο έως και 0,9% στις 10:26 π.μ. στο Παρίσι. Συνολικά πέρυσι, ο δείκτης κέρδισε 23,5%. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας στο 1,1873 δολάρια. Τα ομόλογα υποχώρησαν ωθώντας υψηλότερα την απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας κατά δύο μονάδες βάσης, στο 3,34%.

Στις 20 Δεκεμβρίου η Κομισιόν είχε πει ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους, διατηρώντας την εκτίμηση της πρόβλεψης από τους δύο προηγούμενους μήνες. Το 2006 η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1,9% από 1,3% που ήταν πέρυσι, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Κομισιόν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα