Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Ο ενθουσιασμός από την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. για το Brexit δεν έδωσε την απαραίτητη ώθηση στα χρηματιστήρια.
Τον αρχικό ενθουσιασμό αντικατέστησε ο προβληματισμός από τις δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες, με το DUP, το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας από το οποίο εξαρτάται το μέλλον του Brexit, να ξεκαθαρίζει πως θα στηρίξει μόνο μία επωφελή συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Η εξέλιξη αυτή πίεσε τους ευρωπαϊκούς δείκτες προς τα κάτω, εκτός από τον FTSE 100 στο Λονδίνο, που περιέργως έκλεισε με κέρδη 0,20%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 0,10%, με τους αμυντικούς κλάδους της υγείας και τον ασφαλιστικό να διαφεύγουν από το άσχημο κλίμα της συνεδρίασης.
Πτώση σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,12%), Παρίσι (0,42%) - αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κι ενώ ακόμα ο ενθουσιασμός δεν είχε υποχωρήσει σκαρφάλωσε σε υψηλό 12 ετών - και Μιλάνο (0,23%).
Στη Wall Street από την άλλη, η συμφωνία του Brexit και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, με τις οποίες ανέφερε ότι ΗΠΑ και Κίνα εργάζονται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση μίας προκαταρκτικής συμφωνίας, έτυχαν χλιαρής αντίδρασης από τους επενδυτές, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται ενδοσυνεδριακά ελαφρώς υψηλότερα.
Στην Ασία, οι επενδυτές κινήθηκαν επιφυλακτικά, με τις δηλώσεις του Μνούτσιν να μην αποτρέπουν τις ρευστοποιήσεις.
Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ξέφυγε από το γενικευμένο κλίμα και έκλεισε με κέρδη 0,69%, μετά τις εξαγγελίες της επικεφαλής της κυβέρνησης, Κάρι Λαμ, για μέτρα με σκοπό να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των πανάκριβων ακινήτων και ενοικίων και ξεχωριστά μέτρα για να εξομαλυνθεί η μεγάλη κρίση που μαστίζει τη χώρα από τις βίαιες διαδηλώσεις.
Οριακές απώλειες 0,09% και 0,05% κατέγραψαν το Τόκιο και η Σανγκάη, 0,21% χαμηλότερα κινήθηκε το χρηματιστήριο της Σεούλ.