Σε συμφωνία κατέληξαν Ρωσία και Ουκρανία για την προμήθεια φυσικού αερίου (2)

Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2006 15:11

Σε συμφωνία για την τιμή πώλησης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία κατέληξαν σήμερα οι εκπρόσωποι της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι από 1/1/2006 και για πέντε χρόνια, η Ουκρανία θα καταβάλλει, κατά μέσον όρο, 95 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, για όλες τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα εισάγει. Η τιμή είναι υψηλότερη από τα 50 δολάρια που κατέβαλε για την προμήθεια ρωσικού αερίου από τη Gazprom και τα 44 δολάρια για τις ποσότητες που προμηθευόταν από το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν.

Η νέα τιμή των 95 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα είναι ένας συνδυασμός της τιμής των 230 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ( η οποία αφορά τις ποσότητες που θα εξάγει η Ρωσία) και της τιμής των 50 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προέρχεται από τις δύο κεντρασιατικές χώρες.

Όπως έγινε γνωστό, η προμήθεια του φυσικού αερίου στην Ουκρανία θα γίνεται μέσω της ρωσο-ουκρανικής εταιρείας RosOukrEnergo. «Από 1ης Ιανουαρίου η Gazprom θα προμηθεύει με φυσικό αέριο τους καταναλωτές στην Ουκρανία, μέσω της εταιρείας RosOukrEnergo», δήλωσε ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ ο πρόεδρος της ουκρανικής Naftofaz Αλέξι Ιβτσενκο, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, γνωστοποίησε ότι η RosOukrEnergo θα πωλεί στην Ουκρανία «ρωσο-ασιατικό» φυσικό αέριο στην τιμή των 95 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Η συμβιβαστική λύση, στην οποία κατέληξαν οι εταιρείες Gazprom και Naftogaz, διασώζει τα προσχήματα και για τις δύο πλευρές, καθώς η Gazprom εξασφαλίζει την τιμή της αγοράς που ζητούσε, στα 230 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, ενώ η Ουκρανία προμηθεύεται φυσικό αέριο στην τιμή των 95 δολαρίων. Η διαφορά απορροφάται από την RosOukrEnergo, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δύο πλευρών.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ διευκρίνισε ότι εάν η Gazprom πρόκειται να πωλήσει το φυσικό της αέριο στην RosOukrEnergo στα 230 δολάρια/1000 κυβ. μέτρα, αυτή θα αναμείξει το ρωσικό φυσικό αέριο με αέριο που προέρχεται από το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση κατ’ αρχάς της τιμής των 95 δολαρίων ανά 1.000 κυβ. μέτρα στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. «Το 2006 η RosOukrEnergo γίνεται ο αποκλειστικός εισαγωγέας φυσικού αερίου για την Ουκρανία. Το 2006 θα δεχθεί από την Gazprom 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην τιμή των 230 δολαρίων ανά 1000 κυβ. μέτρα, καθώς και 34 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την κεντρική Ασία σε πολύ χαμηλότερες τιμές», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Gazprom και πρόσθεσε: «με την άφιξή του, η Ουκρανία θα αγοράζει το σύνολο του φυσικού αερίου της στην τιμή των 95 δολαρίων/ 1000 κυβ. μέτρα».

Η μεικτή εταιρεία RosOukrEnergo δημιουργήθηκε το 2004 για να οργανώσει τη διέλευση του τουρκμενικού φυσικού αερίου, έχει έδρα την Ελβετία, αλλά το κεφάλαιό της μοιράζεται ανάμεσα στην Gazprombank και την αυστριακή τράπεζα Raiffeisen.

Η Ουκρανία καλύπτει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο, εισάγοντας 60 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Προβλέπεται ότι τα επόμενα χρόνια, θα διατηρήσει τις εισαγωγές της σε αυτά τα επίπεδα, μειώνοντας σημαντικά ωστόσο τις αγορές του πλέον ακριβού ρωσικού αερίου.

Φέτος, θα αγοράσει 17 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικό φυσικό αέριο, σε σύγκριση με 23-24 δισ. κυβικά μέτρα που αγόρασε το 2005, και πάνω από 25 δισ. κυβικά μέτρα που αγόραζε τα προηγούμενα χρόνια. Το 2006 όμως θα αυξήσει τις εισαγωγές της από την Κεντρική Ασία - κυρίως από το Τουρκμενιστάν αλλά και από το Καζακστάν - στα 43-44 δισ. κυβικά μέτρα περίπου, από 36-37 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι.

Το κόστος των εισαγωγών υπολογίζεται ότι φέτος ότι θα ανέλθει σε 5,7 δισ. δολάρια, από 2,8 δισ. δολάρια το 2005.

Επιπρόσθετα η συμφωνία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι το φυσικό αέριο, το οποίο άντλησε η Ουκρανία βάσει του συμβολαίου της με το Τουρκμενιστάν και για το οποίο η Gazprom την κατηγόρησε για κλοπή, θεωρείται πλέον ότι αντλήθηκε νόμιμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα