Toyota, Hyundai: Οδήγησαν την αύξηση των πωλήσεων στις ΗΠΑ

Τον Δεκέμβριο για τις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2006 07:32

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι πωλήσεις της Toyota Motor Corp. και της Hyundai Motor Co. στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, βοηθώντας τις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες να αποσπάσουν μερίδιο ρεκόρ 26,5% στην αγορά το 2005, καθώς οι καταναλωτές αδιαφόρησαν για τα μοντέλα της General Motors Corp. and Ford Motor Co.

Το μερίδιο των ασιατικών αυτοκινητοβιομηχανιών αυξήθηκε από το 34,5% το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Autodata Corp. Το 2000, οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν μερίδιο 28,1% στην αγορά των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, αναρριχήθηκαν 8% τον Δεκέμβριο και της νοτιο-κορεατικής Hyundai, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 16%.

Η Toyota πούλησε περισσότερα μοντέλα Avalon, Scion και υβριδικά Prius, καθώς η αύξηση 26% των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ πέρυσι, τόνωσαν τη ζήτηση για αυτοκίνητα που καίνε λιγότερα καύσιμα. Οι πωλήσεις της Hyundai αυξήθηκαν από τη ζήτηση του μοντέλου της Sonata που κατασκευάζεται στο εργοστάσιό της στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, που άνοιξε το 2005.

Στο σύνολο της βιομηχανίας, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν 3,8% τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στο 1,48 εκατ. οχήματα, με τις πωλήσεις των επιβατικών να μειώνονται παγκοσμίως 5% και των ελαφρών φορτηγών κατά 2,9%, σύμφωνα με την Autodata.

Οι αμερικανικές General Motors, Ford και η Chrysler της DaimlerChrysler στις ΗΠΑ, εμφάνισαν χαμηλότερες πωλήσεις σε όλες τις γραμμές παραγωγής τους. Το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε 2,9 μονάδες, στο 55,2%. Η General Motors και η Ford υποφέρουν από την στροφή των καταναλωτών σε πιο οικονομικά μοντέλα, εξ αιτίας της σημαντικής αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Το κόστος της βενζίνης στις 4 Ιανουαρίου ήταν κατά μέσον όρο 2,23 δολ. το γαλόνι έναντι 1,79 δολ. το γαλόνι, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ΑΑΑ στο Web site της.

Οι μετοχές της Toyota υποχωρούσαν 0,2%, φθάνοντας στα 6.100 γιέν η μία στη 1:50' μ.μ. στο Τόκυο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η αξία της Toyota είναι 190 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Nissan σημείωναν άνοδο 1,7%, φθάνοντας στα 1.212 γιέν η μία και της Honda κέρδιζαν 0,9%, φθάνοντας στα 6.860 γιέν η μία. Οι μετοχές της Hyundai Motor σημείωναν απώλειες 15, φθάνοντας στα 94.600 ουόν η μία στη Σεούλ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα