Ταϊβάν: Ανοδος του πληθωρισμού για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες

Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2006 10:42

ΑΥΞΗΣΗ, για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες, σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι τιμές καταναλωτή στην Ταϊβάν, καθώς ο πιο ψυχρός καιρός ώθησε τους καταναλωτές να δαπανήσουν περισσότερα για λαχανικά.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εποχιακώς προσαρμοσμένος, αυξήθηκε 0,17%, έναντι του Νοεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στην Ταϊπέι. Επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες. Εναντι του προηγούμενου έτους, οι τιμές σημείωσαν αύξηση 2,21%, μετά την αναρρίχησή τους σε ποσοστό 2,5% τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός στην Ταϊβάν έφθασε το 2,3% το 2005, έναντι 1,62% που ήταν το 2004 και 2,23% που προέβλεπε η Στατιστική Υπηρεσία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή μαζί με το υψηλότερο κόστος των καυσίμων και του τόκου των καταθέσεων που αποφέρει αρνητικές αποδόσεις, ενδέχεται να αυξήσουν τις πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Ταϊβάν να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά την επόμενη συνεδρίαση των μελών της τον Μάρτιο. Ο διοικητής της τράπεζας, Perng Fai-nan, είπε στις 22 Δεκεμβρίου ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα