Ρευστοποίηση κερδών

Φυσιολογική αντίδραση της αγοράς
Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2006 00:01

ME ΠΤΩΣΗ ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι των τελευταίων έξι εβδομάδων των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς στην αγορά επικράτησε νευρικότητα και κερδοσκοπικές κινήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 των ευρωπαϊκών blue chips έκλεισε στις 1.297,12 μονάδες, με πτώση 0,1%, έπειτα από άνοδο ρεκόρ την Τετάρτη, που άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων και πλέον ετών.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας. Η Infineon σημείωσε άνοδο 2,1%, ενώ η Telekom Italia άνοδο 1,6%. Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας εστίασης Compass Group σημείωσε πτώση 2,4% και η SAP αύξηση 2,8% στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2002.

Μεικτές τάσεις επικρατούσαν χθες ενδοσυνεδριακά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το δείκτη Dow Jones να διαμορφώνεται στις 10.886,87 μονάδες σχεδόν αμετάβλητος, τον S&P 500 στις 1.271,40 με πτώση 0,16% και ο NASDAQ στις 2.269,38 με άνοδο 0,26%.

Θετικό αντίκτυπο είχε στη χρηματαγορά η σημαντική πτώση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα που άγγιξαν χαμηλά επίπεδα πενταετίας, ενώ αντίθετα αρνητικά επηρέασαν την αγορά οι απογοητευτικές πωλήσεις της Wal Mart το Δεκέμβριο.

Οι μετοχές εταιρειών ενέργειας, όπως της Exxon Mobil, κατέγραψαν πτωτικές τάσεις, μετά την υποχώρηση του πετρελαίου κάτω από τα 63 δολάρια το βαρέλι.

Νέο ρεκόρ πενταετίας σημείωσε ο δείκτης Nikkei, ξεπερνώντας χθες τις 16.400 μονάδες, μετά την πρώτη ολοκληρωμένη συνεδρίαση του 2006. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των εταιρειών κινητών τηλεφώνων ΝΤΤ DoCoMo Inc. και Daiei Inc., ενισχυμένες από τα αισιόδοξα στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία και τη χρηματαγορά. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 16.425 με άνοδο 0,39%, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή του από το Μάιο του 2000.

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι μετοχές που συνδέονται με την εγχώρια οικονομία θα εξακολουθήσουν να προσελκύουν επενδυτές, καθώς η ολοένα αυξανόμενη εμπιστοσύνη για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας αναμένεται να ενισχύσει τις δαπάνες τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους καταναλωτές.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα