Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

Εξ αιτίας της απεργίας των εργαζομένων στη Χιλή
Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2006 12:09

ΣΕ επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς εικάζεται ότι μια απεργία στην Codelco της Χιλής, τη μεγαλύτερη παραγωγό του μετάλλου στον κόσμο, ενδέχεται να αυξήσει το έλλειμμα των προμηθειών.

Οι προμήθειες του χαλκού από τα ορυχεία και από τα απορρίμματα που ανακυκλώνονται , θα υστερήσουν της ζήτησης φέτος κατά 200.000 τόνους, σύμφωνα με την Credit Suisse First Boston. Το έλλειμμα βοήθησε στην άνοδο κατά 43% των τιμών πέρυσι στη Σαγκάη. Η Codelco λέει, ότι η απεργία από τους εργαζομένους με σύμβαση, απέτυχε μέχρι στιγμής να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο 390 γιουάν, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 43.290 γιουάν (5.368 δολ.) ο μετρικός τόνος, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Ο χαλκός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 450 γιουάν, ποσοστό 1%, φθάνοντας σήμερα στα επίπεδα ρεκόρ των 44.950 γιουάν ο τόνος στην αγορά σποτ της Σαγκάης. Οι τιμές σε μετρητά άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ κάθε ημέρα από τις τέσσερις ημέρες των συναλλαγών του φετινού έτους. Οι τιμές στο εσωτερικό είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες στις διεθνείς αγορές, καθώς περιλαμβάνουν 17% φόρο και 2% δασμό εισαγωγής.

Στο London Metal Exchange, ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες προσφέρθηκε στα 4.545 δολ. και αγοστάστηκε στα 4.549 δολ. ο τόνος στις 4:35' μ.μ. ώρα Σαγκάης. Στις 6 Ιανουαρίου η τιμή σημείωσε άνοδο 0,04%.

Ο χαλκός για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο 1,15 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 2,0975 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα