Ομόλογα: Brexit και εμπορικός πόλεμος κράτησαν μακριά τους επενδυτές

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 20:47
UPD:20:49
REUTERS/JOHN SIBLEY

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Υποτονικά έκλεισε την εβδομάδα η αγορά των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά την αισθητή άνοδο των αποδόσεων στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ο τίτλος που ξεχώρισε με διαφορά από τους υπολοίπους ήταν η 10ετία της Ιρλανδίας, έχοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κάνει βουτιά 10 μονάδων βάσεως, με την απόδοσή του να εισέρχεται σε αρνητικό έδαφος στο -0,01%, για να μαζέψει στη συνέχεια και να κλείσει στο 0,04%.

Την Πέμπτη μετά το κύμα πωλήσεων στα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ, η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιανουάριο και ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου.

Χθες όμως οι δηλώσεις του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών που επιβεβαίωσαν αυτές του πρωθυπουργού της χώρας, με τις οποίες εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αρχίζει να ξεπροβάλει φως στο αδιέξοδο του Brexit, έστρεψαν μαζικά τους επενδυτές στα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα.

"Η αγορά ομολόγων ανταποκρίνεται στα θετικά νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο", αναφέρει ο Πόουζα Κούμρα, στρατηγικός αναλυτής στην TD Securities.

"Θεωρώ γενικά, αν πρέπει κάπου να δείξουμε την προτίμησή μας επί της παρούσης, θα πρέπει να είναι στα ιρλανδικά ομόλογα".

Στην αντίπερα όχθη η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας ολοκλήρωσε την εβδομάδα με άνοδο μετά από 3 διαδοχικές καθοδικές εβδομάδες.

Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνοντας την στο -0,43% το υψηλότερο επίπεδο 2 ½ μηνών, ενώ οι περισσότερες αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 4 με 5 μονάδες βάσης.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκε μία συνεδρίαση με πολλή περιορισμένη δραστηριότητα, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται μόλις στα 5 εκ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων χρέους παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, με την απόδοση της δεκαετίας να παραμένει στο 1,43% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 191 μονάδες βάσης.

Όπως αναφέρει η Capital Economics στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές δείχνουν την προτίμησή τους για αυτά.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα