Χρηματιστήρια: Ντελίριο σε όλο τον κόσμο από τις θετικές εξελίξεις σε εμπορικό πόλεμο και Brexit

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 20:32
UPD:20:48
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Η αίσθηση ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε μία επιμέρους συμφωνία στην εμπορική διαμάχη που έχουν εμπλακεί κατά τους τελευταίους 15 μήνες εξαπλώθηκε διάπλατα χθες στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου. Η διαφαινόμενη επίλυση του εμπορικού πολέμου που έχει πληγώσει την παγκόσμια οικονομία, η οποία βρίσκεται υπό τον κλοιό μίας καινούργιας ύφεσης, προκάλεσε ντελίριο στους επενδυτές σε όλο τον πλανήτη. Χθες ολοκληρώθηκαν οι εμπορικές συνομιλίες με τις διαπραγματευτικές ομάδες των 2 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, για τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι βαίνουν καλώς. Η θετική έκβαση που σκιαγραφείται έκανε τους επενδυτές να στραφούν μαζικά στις μετοχές.

Η Wall Street κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά κέρδη άνω του 1,5%, σε μία ημέρα που η Fed ανακοίνωσε ότι επανεκκινεί την αγορά ομολόγων, με αγορές αξίας 60 δισ. δολ. τουλάχιστον μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2020.

Στην Ευρώπη το μίγμα λύση στο αδιέξοδο του εμπορικού πολέμου και στο αδιέξοδο του Brexit προκάλεσε ντελίριο στους επενδυτές, στέλνοντας τις ευρωπαϊκές μετοχές και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα ύψη. Ο πανευρωπαϊκός έκλεισε με άνοδο 2,31%, έχοντας την καλύτερη εβδομάδα από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι κλάδοι των τραπεζών, της τεχνολογία και των πρώτων υλών έκαναν άλμα (κέρδη 4,92%, 4,72% και 4,68% αντίστοιχα), 3,46% ήταν η άνοδος του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι μετοχές των γερμανικών κατασκευαστριών αυτοκινήτων ήταν υπαίτιες για το άλμα του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης (2,86%), ενώ στο Λονδίνο οι επενδυτές ήταν πιο συγκρατημένοι καθώς τις βρετανικές μετοχές επιβάρυνε το ράλι της στερλίνας.

Στην Ασία οι ασιατικές μετοχές έδειξαν το δρόμο για το πως θα κινηθούν οι αγορές, καθώς η συνεδρίαση κύλησε ομαλά, με τα κυριότερα χρηματιστήρια να παρουσιάζουν θετική εικόνα μετά από αρκετό διάστημα. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκανε άλμα 2,34%, αφήνοντας αρκετά πιο πίσω το χρηματιστήριο του Τόκιο που κατέγραψε κέρδη 1,15%, ενώ Σανγκάη και Σεούλ έκλεισαν με άνοδο 0μ88% και 0,81% αντίστοιχα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα