Χ.Α.: Ο «Ηρακλής» σήκωσε τις τράπεζες στο +4%

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 17:22
UPD:17:28
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η θετική υποδοχή του σχεδίου «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τους διεθνείς οίκους πυροδότησε δυναμικό ράλι των τραπεζικών τίτλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 855 μονάδες. Οι αγοραστές έδωσαν δυναμικά το «παρών» σε μία συνεδρίαση στην οποία η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 73 εκατ. ευρώ. 

Με τον οίκο Fitch να χαρακτηρίζει το σχέδιο «πιστωτικά θετικό» (credit positive) και τους αναλυτές των επενδυτικών οίκων να κάνουν λόγο για ένα οικονομικά βιώσιμο σχήμα με οφέλη για τις τράπεζες, τα τέσσερα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της συνεδρίασης. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 4,3% οδηγώντας έτσι τον Γ.Δ. σε άνοδο περίπου 2%. 

Ξεχωρίζει η Εθνική Τράπεζα με τη μετοχή της να ενισχύεται 5,7%, ενώ ακολουθεί η Alpha Bank στο +4,5%. Κέρδη της τάξης του 3,9% εξασφαλίζει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η Eurobank είναι στο +3,6%. Εκτός του κλαμπ των συστημικών τραπεζών, η Attica Βank είναι στο +2,9%. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επιτυχία του σχήματος προστασίας ενεργητικού «Ηρακλής» θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τον βαθμό συμμετοχής των τραπεζών και το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως εκτιμούν ότι τα οφέλη του υπερισχύουν του όποιου κόστους, ενώ το αξιολογούν ως ένα βήμα, που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα των ελληνικών τραπεζών στην αγορά. 

Πρωταρχικός στόχος είναι να επιταχύνει την μείωση των κόκκινων δανείων, που σήμερα λειτουργούν ως βαρίδι στα κεφάλαια, την κερδοφορία, αλλά και την ικανότητα των τραπεζών να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μία επιτυχής εκτέλεση του «Ηρακλή» λοιπόν θα μπορούσε να στηρίξει την πραγματική οικονομία, ενώ σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις στην αγορά χρέους, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο αξιόχρεο της χώρας.  

Τα χαμόγελα στο Χ.Α. πάντως δεν περιορίζονται μόνο στον τραπεζικό κλάδο. Ο κλάδος του εμπορίου ανακάμπτει δυναμικά με κέρδη 3,8%, ενώ κέρδη άνω του 2% εξασφαλίζουν επίσης οι κλάδοι επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και πετρελαίου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα