Fitch: Credit positive το σχέδιο Ηρακλής για τις ελληνικές τράπεζες

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 16:10
UPD:16:40
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θετικό γεγονός για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών (credit positive) είναι σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings το «πράσινο φως» της Κομισιόν για το σχέδιο «Ηρακλής», που στοχεύει στην μείωση των κόκκινων δανείων. 

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά οτι θα επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σήμερα όπως επισημαίνει, λειτουργούν ως βαρίδι στο κεφάλαιο, την κερδοφορία και την ικανότητα των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια. 

«Αναμένουμε το σχήμα να εφαρμοστεί πλήρως στις ερχόμενες εβδομάδες» αναφέρει ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι «η επίπτωση του σχήματος στο κεφαλαιακό προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συμμετοχής,  το κόστος συμμετοχής και την διάθεση των επενδυτών». Το κόστος για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από το πώς θα χρησιμοποιήσουν το σχήμα. 

Ο οίκος σχολιάζει επίσης ότι φαίνεται να υπάρχει αρκετή επενδυτική «όρεξη» δεδομένης και της πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φέτος, ενώ προσθέτει ότι τη ζήτηση θα στηρίξει και η βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

«Αν και υπάρχει ρίσκο στην εκτέλεση που συνδέεται με την σύσταση και την αξιοποίηση του σχήματος, το παράδειγμα της Ιταλίας και η εμπειρία των αγορών, που έχει ήδη αποκτηθεί από ορισμένες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στην Ελλάδα φέτος, μπορούν να εξομαλύνουν τη διαδιακασία και να στηρίξουν την αποδοχή της αγοράς» καταλήγει. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα