Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

Καθώς ανησυχία επικρατεί για την απεργία στην Codelco στη Χιλή
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2006 07:42

ΣΕ επίπεδα ρεκόρ έκλεισαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς εικάζεται ότι η απεργία στην εταιρεία Codelco στη Χιλή, τη μεγαλύτερη παραγωγό του μετάλλου στον κόσμο, ενδέχεται να επιδεινώσει το έλλειμμα των προμηθειών.

Οι προμήθειες χαλκού από τα ορυχεία και τα απορρίμματα θα υστερήσει της ζήτησης φέτος κατά 200.000 τόνους, σύμφωνα με την Credit Suisse First Boston. Το έλλειμμα ώθησε τις τιμές του μετάλλου 43% υψηλότερα πέρυσι στη Σαγκάη. Η Codelco από την πλευρά της λέει, ότι μέχρι στιγμής η απεργία απέτυχε να βλάψει την παραγωγή της.

«Εάν η απεργία διαρκέσει πάνω από ένα μήνα, αυτό οπωσδήποτε θα επηρεάσει την παραγωγή», ανέφερε ο Wang Zheng, αναλυτής της αγοράς μετάλλων της Shanghai Dalu Futures Co., συμπληρώνοντας: «Οποιαδήποτε είδηση αναφορικά με την επίδραση στην παραγωγή, μπορεί πολύ εύκολα να ωθήσει τις τιμές ανοδικά».

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο 390 γιουάν, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας σήμερα στα 43.290 γιουάν (5.368 δολ.) ο μετρικός τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Ο χαλκός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 450 γιουάν, ποσοστό 1%, φθάνοντας σήμερα στα επίπεδα ρεκόρ των 44.950 γιουάν ο τόνος στην αγορά σποτ της Σαγκάης. Οι τιμές σε μετρητά άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ κάθε ημέρα των τεσσάρων ημερών της συνεδρίασης του 2006. Οι εσωτερικές τιμές είναι υψηλότερες από τις διεθνείς επειδή περιλαμβάνουν φόρο 17% και 2% δασμό εισαγωγής.

Στο London Metal Exchange, ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες προσφέρθηκε στα 4.545 δολ. και αγοράστηκε στα 4.549 δολ. ο τόνος στις 4:35 μ.μ., ώρα Σαγκάης. Στις 6 Ιανουαρίου η τιμή του μετάλλου σημείωσε άνοδο 0,04%.

Ο χαλκός για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο 1,15 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 2,0975 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα