Η Ε.Ε. επιβάλλει καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ελλάδα

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2006 18:37

Με ανακοίνωσή της σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακυρώνει την απόφαση της Ελλάδας να απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού (ΜΟΝ810) της εταιρείας Mονσάντο στη χώρα μας. Η Greenpeace απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία στην Ε.Ε. από το 1998. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εγγράψει στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων 17 ποικιλίες του εν λόγω καλαμποκιού ΜΟΝ810 (8 Σεπτεμβρίου 2004). Ως αποτέλεσμα, οι ποικιλίες αυτές είναι ελεύθερες να κυκλοφορούν από το 2005 σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά.

Στις 7 Απριλίου 2005, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κοινοποιεί στην Ε.Ε. με Υπουργική Απόφαση (Αρ.24367, 3.3.2005) την απαγόρευση της εμπορίας σπόρων των 17 ποικιλιών του εν λόγω καλαμποκιού.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας είχε ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή Σπόρων και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας αλλά δεν είχε συγκεντρώσει την απαραίτητη ειδική πλειοψηφία για να απορριφθεί. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε «το πράσινο φως» στη χώρα μας για την καλλιέργεια, χωρίς περιορισμούς, 17 ποικιλιών μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρείας ΜΟΝSΑΝΤΟ ( ΜΟΝ 810).

Η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ) ζητά από την κυβέρνηση να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

«Σε κάθε περίπτωση», επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ σε επιστολή της που απέστειλε σήμερα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο, τον υφυπουργό Αλέξανδρο Κοντό, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Σταύρο Καλογιάννη, «οι Έλληνες αγρότες θα αγωνισθούν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να αποτραπεί μια απόφαση που δυσφημίζει και κλονίζει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή απέναντι στην Ελληνική παραγωγή, ζημιώνει τους αγρότες και πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα